Carinski nadzor je upućen na dubrovačku žičaru - i to prije gotovo 20 dana, no rezultata još nema. Tvrtka koja upravlja žičarom Gradu i dalje ne plaća naknadu za koncesiju, a na godinu prodaju više od pola milijuna ulaznica.

Galerija


Žičara na Srđ i dalje vozi - gradu se ne plaća koncesija, ugovora nema, a građani se pitaju zašto ostaju bez milijuna kuna u gradskom proračunu, bez novca koji pripada njima.

Vezani članci Ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić Nitko im nije javio da im je preminuo član obitelji: "Rekli su da je dežurna liječnica imala puno posla. Njegove stvari su bacili..." Salma Hayek i Owen Wilson Pogledajte predivne prizore iz Splita i Dubrovnika u najavi holivudskog blockbustera

A tvrtka koja upravlja žičarom gradu i državi već duguje 40-ak milijuna kuna. Početkom travnja prijetilo se zatvaranjem žičare. Carinska uprava izašla je na teren - no ništa se nije promijenilo.

''Ministarstvo financija Carinska uprava u skladu s odredbama Zakona o koncesijama (Narodne novine 69/17) provodi inspekcijski nadzor obveznika EXCELSA NEKRETNINE d.d. radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih uz postupanje istog obveznika u navedenom području, te su nadzorne aktivnosti u tijeku'', priopćili su iz Ministarstva financija, Carinske uprave.

Direktor tvrtke Excelsa nekretnine poručuje kako su Carinskom nadzoru predali traženu dokumentaciju, ali nije im poznato kada i kako će nadzor završiti. Ministar financija pomirljivo - očekuje da se grad i tvrtka dogovore.

''Sada na početku turističke sezone ne dolazi do nečega što bi na neki način bila možda i loša i reklama, ali u konačnici svi dobro znamo - red, propisi i zakoni se moraju poštivati, svatko od poreznih obveznika, bio mali ili veliki, kao pravna osoba i svaka fizička osoba. Od carinske službe možete očekivati samo postupanje u skladu sa Zakonom'', kazao je ministar financija Zdravko Marić.

No ostaje činjenica kako se ''male'' zatvara i kažnjava zbog puno manjih dugovanja ili kršenja ugovora. A žičara koja na godinu ostvari oko 60 milijuna kuna dobiti - i dalje vozi, bez kune za gradski proračun.

Na pitanje što poduzima grad, budući da gradski proračun gubi milijune zbog neplaćanja koncesije, gradonačelnik Mate Franković kaže: ''Grad je prijavio tvrtku Excelsa nekretnine zbog neplaćanja koncesijske naknade nadležnom tijelu i od njih očekujemo žurno postupanje''.

Nezakoniti rad žičare je, smatra najlošija reklama za Hrvatsku. ''Žičara je sigurno ekonomski plus, jer oni plaćaju PDV i sve poreze koje trebaju, ali trebaju plaćati i koncesiju i to očekuju građani Grada Dubrovnika.''

No, postavlja se pitanje tko bi odgovarao da se dogodi neka nesreća. ''Grad je osporio sve ugovore, podigao tužbu. U prvostupanjskoj presudi je tužbu i dobio. Time je zaštitio interese Dubrovnika, a očekujemo da to isto napravi i carina'', kaže Franković.

''Prema informacijama koje smo u srijedu dobili iz Državnog odvjetništva, Državno odvjetništvo je uputilo tekst nagodbe tvrtki Excelsior nekretnine, prema kojem bi trebali platiti zaostale dugove. U protivnom carina jedino treba i može zatvoriti žičaru'', dodaje gradonačelnik.

Gradu duguju 30 milijuna kuna, a Republici Hrvatskoj osam milijuna kuna. ''Prema mojim posljednjim informacijama oni su voljni platiti i potpisati koncesiju s gradom Dubrovnikom'', rekao je Frankoivć
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr