Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tzv. nordijski model

ŽMH od Vlade traži zakon o prostituciji koji "kažnjava makroe i one koji kupuju žene"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) zatražila je u srijedu od Vlade da slijedi primjer Francuske koja je usvojila tzv. nordijski model zakona o prostituciji, čime je "glasala za kažnjavanje makroa i muškaraca koji kupuju žene u prostituciji i svrstala se u red onih država koje se protive kažnjavanju žena koje su seksualno eksploatirane".

Taj model je na snazi u Švedskoj, Norveškoj i na Islandu, navodi se u priopćenju ŽMH. U suvremenom demokratskom društvu nužno je iskorijeniti prostituciju, a prvi korak u tome je potpuno odbacivanje ideje da su žene roba koju se može kupiti, prodavati i seksualno iskorištavati, navodi ŽMH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije se vidjela Žena u Dalmaciji iscrtala zebru na cesti, dobila je kaznu Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

Ta udruga tvrdi da je u zemljama u kojima je uvedena kriminalizacija kupaca žena došlo do drastičnog smanjenja prostitucije, koju treba shvatiti kao predstavlja ozbiljan društveni problem, koji ne šteti samo ženi u prostituciji već i svim ženama i društvu.

Prostitucija je u Hrvatskoj regulirana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je na snazi još od davne 1977. godine, uz nekoliko izmjena i dopuna. Taj zakon kažnjava najranjivije u prostituciji, predominantno žene, što ukazuje na to da država ponovo krivi žrtve.

O prijedlogu tog Zakona zadnji put se raspravljalo 5. veljače 2013. na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova, na kojoj je zaključeno da je zbog evidentnih promjena u društvenim odnosima, zahtjeva struke i promjena nastalih donošenjem Prekršajnog i niza drugih zakona nužno pristupiti izradi novog zakona.

No, od tada do danas taj zakon je na dnu liste dnevnog reda Sabora i o njemu se više nije raspravljalo. U zadnjoj raspravi o prijedlogu zakona pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izjavila je da bi se u potpunosti trebao primijeniti tzv. nordijski model i naglasila da prostitucija predstavlja eksploataciju i nasilje nad ženama.

ŽMH zagovara taj model zakona o prostituciji već 15 godina, a njegova puna primjena zahtjeva brisanje članka 12. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i reguliranje prostitucije tako da se kroz kazneno zakonodavstvo dekriminaliziraju osobe u prostituciji i kažnjavaju kupci, stoji u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene