Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) zatražila je u srijedu od Vlade da slijedi primjer Francuske koja je usvojila tzv. nordijski model zakona o prostituciji, čime je "glasala za kažnjavanje makroa i muškaraca koji kupuju žene u prostituciji i svrstala se u red onih država koje se protive kažnjavanju žena koje su seksualno eksploatirane".


Taj model je na snazi u Švedskoj, Norveškoj i na Islandu, navodi se u priopćenju ŽMH. U suvremenom demokratskom društvu nužno je iskorijeniti prostituciju, a prvi korak u tome je potpuno odbacivanje ideje da su žene roba koju se može kupiti, prodavati i seksualno iskorištavati, navodi ŽMH.

Vezani članci Slika nije dostupna Muškarac uhićen zbog svodništva opet se vraća u isti biznis i vrbuje iste žrtve: ''Baš jadno hladnokrvno, odvratno'' Prostitucija, ilustracija (Foto: Getty images) Mamio i vrbovao žene preko oglasa za masažu: U Zagrebu priveden svodnik osam prostitutki

Ta udruga tvrdi da je u zemljama u kojima je uvedena kriminalizacija kupaca žena došlo do drastičnog smanjenja prostitucije, koju treba shvatiti kao predstavlja ozbiljan društveni problem, koji ne šteti samo ženi u prostituciji već i svim ženama i društvu.

Prostitucija je u Hrvatskoj regulirana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je na snazi još od davne 1977. godine, uz nekoliko izmjena i dopuna. Taj zakon kažnjava najranjivije u prostituciji, predominantno žene, što ukazuje na to da država ponovo krivi žrtve.

O prijedlogu tog Zakona zadnji put se raspravljalo 5. veljače 2013. na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova, na kojoj je zaključeno da je zbog evidentnih promjena u društvenim odnosima, zahtjeva struke i promjena nastalih donošenjem Prekršajnog i niza drugih zakona nužno pristupiti izradi novog zakona.

No, od tada do danas taj zakon je na dnu liste dnevnog reda Sabora i o njemu se više nije raspravljalo. U zadnjoj raspravi o prijedlogu zakona pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izjavila je da bi se u potpunosti trebao primijeniti tzv. nordijski model i naglasila da prostitucija predstavlja eksploataciju i nasilje nad ženama.

ŽMH zagovara taj model zakona o prostituciji već 15 godina, a njegova puna primjena zahtjeva brisanje članka 12. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i reguliranje prostitucije tako da se kroz kazneno zakonodavstvo dekriminaliziraju osobe u prostituciji i kažnjavaju kupci, stoji u priopćenju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju