Ženska kvota, iako zakonom propisana, dosad je bila samo mrtvo slovo na papiru. Zakon predviđa i do 40 posto žena na listama za Hrvatski sabor, a u stvarnosti ih na Markovu trgu sjedi nekoliko puta manje. DIP upozorava stranke da poštuju tu odredbu, a za njeno nepoštivanje propisana je i novčana kazna.


I u nedjelju su se u Državnom izbornom povjerenstvu predavale kandidacijske liste za prijevremene parlamentarne izbore. Iz DIP-a stranke upozoravaju na poštivanje ženske kvote.

Vezani članci Prosvjed žena u Kabulu Hrabre žene na prosvjedu u Kabulu: Traže da ih talibani uključe u politički i javni život zemlje Žene u Afganistanu Afganistankama je burka najmanji problem: "Neće nas javno pogubiti, jednostavno će nas progutati mrak"

"U slučaju kada otkrijemo da neka od stranaka koje su podnijele kandidacijske liste u svakoj izbornoj jedinici nije zadovoljila zakonsku odredbu o 40 posto zastupljenosti oba spola, na nama je podnijeti obavijest DORH-u i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Tu obaveza DIP-a po zakonu prestaje", odgovara Slaven Hojski iz DIP-a.

Strankama prijeti novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna. Doduše, do sada nitko nije kažnjen. Iz SDP-a tvrde da tradicionalno daju najviše zastupnica.

"Sigurno da će SDP kao i dosad dati najveći broj zastupnica u Hrvatskom saboru. To je uvijek bilo tako. Na kraju krajeva, da nije bilo tada naše vladajuće koalicije, vjerojatno nikad ne bi ni imali Zakon o ravnopravnosti spolova koji propisuje određene kvote", ističe Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a.

Poštivanju ženskih kvota nadaju se i žene HDZ-a.

"Nadam se da će ovoga puta zaista ta zastupljenost žena biti prema zakonskim normama i da ćemo zaista početi cijeniti taj veliki resurs koje stranka ima u ženama", navodi Sanja Putica, saborska zastupnica HDZ-a.

U 8. sazivu Sabora, od 151 zastupnika samo su 23 žene, što gledano u postocima iznosi tek 15,2 posto. Sa svakim izborima je sve bolje, ali porazavajuće u odnosu na europsku praksu. Uglavnom, žene se nalaze na zadnjim mjestima listi bez šansi da dođu na Markov trg.

"To je samo dokaz da ne treba ispuniti samo žensku kvotu nego treba ženama dati i ulazna mjesta u parlament", dodaje Putica.

A u Sabor, upozoravaju u DIP-u, ne mogu ući oni koji su osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora duže od 6 mjeseci te oni osuđeni za teška kaznena djela za koje nisu protekli rokovi rehabilitacije.