Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 godina kasnije

Žene, majke, ratnice - i one su zaslužne što danas imamo Hrvatsku: "Puška na prsima i na leđima torba s infuzijama"

Terezija Pavlic, Božena Šimek Šuplika i Karmen Lipovac
Terezija Pavlic, Božena Šimek Šuplika i Karmen Lipovac DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Terezija Pavlic, Božena Šimek Šuplika i Karmen Lipovac Terezija Pavlic, Božena Šimek Šuplika i Karmen Lipovac Foto: DNEVNIK.hr Karmen Lipovac, 9. gardijska brigada Vukovi Karmen Lipovac, 9. gardijska brigada Vukovi Foto: DNEVNIK.hr Terezija Pavlic, 7. gardijska brigada Pume Terezija Pavlic, 7. gardijska brigada Pume Foto: DNEVNIK.hr +0 Božena Šimek Šuplika, 7. gardijska brigada Pume Galerija 1/4 >>
Žene, majke - ali i ratnice. I one su zaslužne što danas imamo svoju državu. 23 tisuće žena sudjelovalo je u ratu.

O svojoj ulozi u najvećoj povijesnoj pobjedi, Oluji neke od njih prvi su put odlučile progovoriti pred kamerama Nove TV.

Pročitajte i ovo DHMZ 38 °C FOTO Pogledajte kako se u Kninu državni vrh borio protiv paklene vrućine Slika nije dostupna wooow! VELIKA GALERIJA Pogledajte Black Hawk iznad Knina, "Krila Oluje" opet priredila spektakl!

Peče i boli i danas, kada je četvrt stoljeća od rata, prvi put odlučila progovoriti kako je branila Hrvatsku.

"Puška na prsima, borbeni prsluk pun okvira napunjenih i na leđima torba s infuzijama, a to je samo jedan dio", kazala je Karmen Lipovac iz 9. gardijske brigade "Vukovi". "Mi nismo nosili beretke, mi smo nosili kacige, nas su dizale mine", dodaje Lipovac.

Žena koje su se borile kao vukovi u ratu je bilo 23 tisuće. Među njima i Terezija, prisjeća se trenutka kada je sa suborcima iz 7. gardijske brigade ušla u Knin.

Nije bilo straha

"Nije bilo straha nego, mi smo bili u jednoj velikoj obitelji i vi kad gledate da nitko nema strah, da nema nitko 'joj, idemo na teren'. Kako je išao zapovjednik, tako smo išli i mi, nije on pokazivao strah, nismo ni mi pokazivali strah", navodi Terezija Pavlić iz 7. gardijske brigade.

Pokazuje fotografiju na kojoj je, kaže, najtužniji dan. "Ta fotografija je najtužniji dan, tu smo imali 10 ranjenih. Scene iz rata su potisnute ali kada dođu snimke iz oluje bljeska, vraća se sve", navodi.

Vraća se sve i Boženi, ženi koja se prva popela na kninsku tvrđavu. Taj poseban trenutak zabilježen je fotoaparatom.

"Ulaskom u Knin sve razlike koje su možda i postojale između muškaraca i žena, a koje su u mojoj postrojbi bile zanemarive su nestale, dakle dođete i slavite jer ste napravili nešto veliko - ne vi pojedinačno čitava grupa zajedno", smatra Božena Šimek Šuplika iz 7. gardijske brigade.

"Ja uvijek govorim - oni su moji heroji, mi nismo vojni obveznici, znači svaka žena koja se uključila - uključila se iz srca, nije tu bilo 'ti nešto moraš, bilo bi u redu', samo one koje su od srca išle te su završile u oružanim snagama", dodaje Šimek Šuplika.

Srcem i mislima često i dalje u tom vremenu, u kojem su za Hrvatsku odigrale najvažniju ulogu, ulogu olujnih ratnica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene