Žene, majke - ali i ratnice. I one su zaslužne što danas imamo svoju državu. 23 tisuće žena sudjelovalo je u ratu.

Galerija Terezija Pavlic, Božena Šimek Šuplika i Karmen Lipovac Karmen Lipovac, 9. gardijska brigada Vukovi Terezija Pavlic, 7. gardijska brigada Pume +0 Božena Šimek Šuplika, 7. gardijska brigada Pume

O svojoj ulozi u najvećoj povijesnoj pobjedi, Oluji neke od njih prvi su put odlučile progovoriti pred kamerama Nove TV.

Vezani članci Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina Knin je danas centar Hrvatske, a što će biti sutra? Vlada im je obećala vojarnu, no od toga još uvijek ništa: ''Moramo pronaći rješenje'' Ministar Davor Božinović Božinović o uzvicima "Za dom spremni" u Kninu: "Ja nisam neki pasionirani stalker Skeje i ne poduzimam ništa. Policija prijavljuje takve pokliče, no to ne dobiva pravosudni epilog"

Peče i boli i danas, kada je četvrt stoljeća od rata, prvi put odlučila progovoriti kako je branila Hrvatsku.

"Puška na prsima, borbeni prsluk pun okvira napunjenih i na leđima torba s infuzijama, a to je samo jedan dio", kazala je Karmen Lipovac iz 9. gardijske brigade "Vukovi". "Mi nismo nosili beretke, mi smo nosili kacige, nas su dizale mine", dodaje Lipovac.

Žena koje su se borile kao vukovi u ratu je bilo 23 tisuće. Među njima i Terezija, prisjeća se trenutka kada je sa suborcima iz 7. gardijske brigade ušla u Knin.

Nije bilo straha

"Nije bilo straha nego, mi smo bili u jednoj velikoj obitelji i vi kad gledate da nitko nema strah, da nema nitko 'joj, idemo na teren'. Kako je išao zapovjednik, tako smo išli i mi, nije on pokazivao strah, nismo ni mi pokazivali strah", navodi Terezija Pavlić iz 7. gardijske brigade.

Pokazuje fotografiju na kojoj je, kaže, najtužniji dan. "Ta fotografija je najtužniji dan, tu smo imali 10 ranjenih. Scene iz rata su potisnute ali kada dođu snimke iz oluje bljeska, vraća se sve", navodi.

Vraća se sve i Boženi, ženi koja se prva popela na kninsku tvrđavu. Taj poseban trenutak zabilježen je fotoaparatom.

"Ulaskom u Knin sve razlike koje su možda i postojale između muškaraca i žena, a koje su u mojoj postrojbi bile zanemarive su nestale, dakle dođete i slavite jer ste napravili nešto veliko - ne vi pojedinačno čitava grupa zajedno", smatra Božena Šimek Šuplika iz 7. gardijske brigade.

"Ja uvijek govorim - oni su moji heroji, mi nismo vojni obveznici, znači svaka žena koja se uključila - uključila se iz srca, nije tu bilo 'ti nešto moraš, bilo bi u redu', samo one koje su od srca išle te su završile u oružanim snagama", dodaje Šimek Šuplika.

Srcem i mislima često i dalje u tom vremenu, u kojem su za Hrvatsku odigrale najvažniju ulogu, ulogu olujnih ratnica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju