Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čistila kupaonicu

Žena se otrovala sredstvom za čišćenje čestim u hrvatskim kućanstvima. Liječnici pozivaju na oprez!

Čišćenje kupaonice (Foto: Guliver/Thinkstock)
Čišćenje kupaonice (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Tijekom čišćenja kupaonice, jedna se Osječanka nadisala para dezinfekcijskog sredstva kojeg mnogi imaju u svojim domovima te završila u bolnici.

Jedna se 42-godišnja Osječanka otrovala parama dezinfekcijskog sredstva za čišćenje kupaonice veoma rasprostranjenog u domaćinstvima.

Pročitajte i ovo Čišćenje otpada za migrantima - 5 Više od 120 vreća smeća Za sobom ostavljaju odbačenu odjeću, obuću, higijenske potrepštine: "Jedva smo naučili naše ljude da ne bacaju otpad u prirodu, a sad smo dobili migrante" Slika nije dostupna Nije dobro Previše čistite? Prestante!

''Čistila sam i nisam otvorila prozorčić u kupaonici. U Objedinjenom hitnom prijemu pitali su me je li riječ o određenom sredstvu za čišćenje, a kad sam im rekla da jest, nije bilo teško zaključiti da su im takvi slučajevi otrovanja dobro poznati. Ne znam kojim su se sredstvom za čišćenje drugi otrovali, no čini mi se da su mnogi sličnog kemijskog sastava'', ispričala je Osječanka za Glas Slavonije.

Slučaj trovanja potvrdio je i dr. sc. Srđan Čalošević, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u KBC-u Osijek. Ističe, takvi slučajevi nisu česti, ali i ovaj slučaj pokazuje da klor može napraviti štetu organizmu, zbog čega je potrebna i hospitalizacija.

Klor je, kaže, agresivna tvar koja iritira sluznicu i nipošto se ne preporuča koristiti njime u zatvorenome, odnosno u prostoru gdje nema ventilacije. Štoviše, u slučajevima korištenja klora u zatvorenim prostorijama ne pomaže ni tzv. kirurška maska.

Čišćenje kupaonice (Foto: Guliver/Thinkstock) Čišćenje kupaonice (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

''Ni maska neće zaštititi sluznicu, tako da je jedina zaštita od neželjenih posljedica provjetravanje. Inače, ove jeseni još nismo imali ovakvu situaciju, no svakako treba upozoriti na ovakvu mogućnost otrovanja'', objasnio je dr. Čalošević.

Stručnjaci savjetuju da korištenje klora na nepravilan način ne samo da može dovesti do kroničnog bronhitisa i astme već može narušiti funkciju štitnjače.

Tu tvar sadrži veći broj jakih sredstava za čišćenje, a nije dovoljno koristiti rukavice i izbjegavati udisanje, već šteta može nastati kumulativnim djelovanjem.

Osim toga, i omekšivači za rublje mogu biti štetni i jedni od vodećih uzročnika dermatitisa te izazvati štetu respiratornog sustava.

Također, antibakterijski sapuni mogu poremetiti funkciju hormona, dok sredstva za čišćenje stakla mogu loše djelovati čak i na bubrege i jetru. U pretjeranoj ili uporabi bez adekvatne zaštite zdravlje narušavaju čak i sredstva za čišćenje tepiha te osvježivači prostora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene