Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Preopširno gradivo, loša opremljenost, poražavajući rezultati hrvatskih učenika na međunarodnim testovima znanja - dio su problema koji opterećuju hrvatski obrazovni sustav.


S gimnastičarem i aktualnim europskim prvakom na preči te profesorom na kinezološkom fakultetu Marijom Možnikom posjetili smo Osnovnu školu Pribislavec, smještenu u dvorcu iz 19. stoljeća. Jedna je to od 121 škole koje nemaju dvoranu za tjelesni odgoj.

Vezani članci Trakošćan - 4 Atrakcija koja nije viđena čak 70 godina: Privukla je brojne posjetitelje, ali skriva i ozbiljnu opasnost Slika nije dostupna FOTO Škola u dvorcu - i to u Hrvatskoj!

'Možda škola izvana izgleda kao bajkoviti dvorac iz 19. stoljeća, ali je unutrašnjost nažalost premalena i neadekvatna za održavanje nastave', kaže učenica 8. A razreda, Mirna Tomljanović. Jer u dvorcu starom oko 200 godina primjerice nema dvorane za tjelesni. Pa učenici ove škole na sat moraju idu Društveni dom Pribislavec koji se nalazi 150 metara dalje od škole.

Nakon tjelesnog Marija Možnika smo odveli na sat matematike i to među sedmaše, od kojih neki tvrde da ih to gradivo samo zbunjuje. 'Trebalo bi se više orijentirati na razini tog logičkog razmišljanja', smatra Lela Barić, nastavnica matematike.

A na satu glazbenog, u sklopu akcije Zemlja znanja, odlučili smo testirati koliko ovi osmaši poznaju glazbu. Za Jelenu Rozgu, primjerice, znaju sve, no za Beatlese - nitko. O rock glazbi uče tek na kraju osmog razreda.

"Ako bi usklađivali danas ono što većina djece sluša sa satom glazbenog, mislim da bi to bilo previše narodne muzike na satu glazbenog tako da možda ih treba više educirati, osim klasike približiti i tu popularnu glazbu koja je također vrlo kvalitetna i usmjeriti ih u slušanje takve glazbe", smatra Možnik.

"Malo je preopširno gradivo za osmi razred puno je teorije, više bi trebalo posvetiti pjevanju", smatra Josip Kaučić, nastavnik glazbenog. A upravo smanjivanje opsežnog gradiva i fokusiranje na ono što je uistinu bitno, smatra Možnik, ključ je za bolji školski sustav.

Više o našem posjetu navedenoj školi i aktivnostima učenika u njoj, pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju