Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da su danas izbori

EKSKLUZIVNO Kerum gubi Split?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV proveo je od 8. do 14. svibnja, na uzorku od 800 ispitanika, telefonsko istraživanje za koga bi glasovali Splićani za gradonačelnika i gradsko vijeće. Mogućnost pogreške je maksimalno 4 posto.

Banovinu je posljednje četiri godine vodio Željko Kerum, a u nedjelju Splićani odlučuju hoće li sjedište gradske vlasti imati istog ili novog stanara

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Profil birača Lokalni izbori: Tko je glasao za Keruma? Slika nije dostupna Kandidati o Kerumu: 'On je cirkusant, nije ništa radio! Bitne odluke potpisivao je u kafiću!'

Gužva za Banovinu, Baldasar u blagoj prednosti

Da su danas izbori, Ivo Baldasar dobio bi 24,2 posto predvodeći SDP, HDZ-ov kandidat Vjekoslav Ivanišević 19,5 posto. Gradonačelnik Željko Kerum osvojio bi 15 posto birača. Od ostalih kandidata Marijana Puljak osvojila bi 9,8 posto potpore Splićana, Anđelka Visković imala bi 9,6 posto. Tomislav Zaninović osvojio bi pak 5,7 posto.

Damir Vidošević osvojio bi 3,5 posto birača. Sanja Bilač uživa potporu 2,4 posto, a Hrvoje Tomasović 1,5 posto. Pero Vučica ima potporu 1,4 posto, a Marijo Popović 0,9 posto. Neodlučnih je 6,5 posto birača.

>> Osijek - borba do zadnjeg glasa

Izlaznost faktor rezultata

Izlaznost je uvijek veća kod oporbenih birača, a u ovom slučaju ona bi više koristila SDP-ovu kandidatu, no ništa manje presudno može biti tko će više motivirati svoje birače. HDZ-ov kandidat ili gradonačelnik Kerum.

Simulacija Baldasar - Ivanišević

Tako bi u najboljem slučaju Baldasar u srazu s Ivaniševićem mogao osvojiti 30,4 posto, a u najgorem slučaju bi osvojio 21 posto potpore birača.

Ivanišević bi pak u najboljem slučaju mogao osvojiti 23,5 posto potpore birača, a u najgorem 16,6 posto.

>> Može li Kalmeta HDZ-u zadržati Zadar?


Koje su šanse Kerumu za drugi krug?

Željko Kerum pak ima teoretske šanse za drugi krug budući da se mora uvažavati mogućnost pogreške do 4 posto, ali veliki faktor bit će i izlaznost na birališta.

Drugi krug Baldasar (ne)siguran, čeka protukandidata

Ivo Baldasar i uz maksimalnu moguću pogrešku od 4 posto ima najviše izgleda za drugi izborni krug. A u njemu bi, da su danas izbori, bliže bio kandidat HDZ-a Vjekoslav Ivanišević.

Sraz velikih stranaka - mrtva utrka

Vjekoslav Ivanišević u drugom krugu ima prednost unutar statističke pogreške i osvaja 44,9 posto, a Ivo Baldasar 41,8 posto potpore birača. Neodlučnih je 6,9 posto. No, kada se uzme mogućnost pogreške i neodlučni, 2. lipnja nekoliko stotina glasova odlučivat će o gradonačelniku.

Baldasar vs. Kerum- ipak Baldasar

Ivo Baldasar pak u srazu s gradonačelnikom Kerumom osvaja Banovinu: SDP-ov kandidat osvojio bi 51,5 posto potpore birača, a Željko Kerum 32,4 posto, dok je neodlučnih 6,7 posto.

>>
Poslije Obersnela Obersnel?

Kerum gubi Split u drugom krugu

Željko Kerum da se kojim slučajem u drugom krugu sučeli s HDZ-ovim Vjekoslavom Ivaniševićem, izgubio bi Split. Gradonačelnik osvaja 23,9 posto potpore birača, a Ivanišević 55,5 posto. Neodlučnih je 7,1 posto.

Splitsko gradsko vijeće - mrtva utrka 'velikih'

Mrtva utrka vodit će se za splistko Gradsko vijeće između velikih koalicija. SDP-ova koalcija dobiva potporu 19,2 posto birača, a HDZ-ova koalicija 19 posto birača.

Grubišićeva lista osvaja 12,4 posto, Kerumova lista 9,6 posto. Lista Marijane Puljak osvaja 8,2 posto potpore, a Lista Anđelke Visković 8,1 posto. Tomislav Zaninović osvaja 4,5 posto. HRAST ima potporu 1,9 posto. Laburisti imaju 1,9 posto. Koalicija HSP-A-HSP ima 1,6 posto baš kao i Lista Dragana Markovine.

Akcija mladih ima 1,3 posto, kao i Sanja Bilač, a HDSSD ima 1,23 posto potpore.

Koalicija AHU-ASH-SSU-SP-ZS.SUH ima 0,9 posto kao i lista Nenada Gaćine. Zvonimir Pavlinović osvaja 0,5 posto, a Jadranski socijaldemokrati imaju 0,4 posto. 0,1 posto imaju A-HSS, Dalmatinski demokrati i SRP. Neodlučnih je 5,2 posto.

Split četiri godine poslije- 2/3 Splićana kažu: 'Loše je'

Nakon 4 godine 65,7 posto Splićana misli da se stanje u drugom najvećem gradu pogoršalo. Da je isto misli 21,7 posto birača, a da je bolje 10,4 posto. Ne zna 2,2 posto Splićana.

Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene