Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpor 'lokalaca'

Markić: SDP i HDZ pokušavaju spriječiti građane da se izjasne o referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željka Markić ocijenila je da je posebno loše stanje u Splitu, gdje je zatraženo 80 mjesta za prikupljanje potpisa, a odobreno ih je samo četiri, što smatra premalim brojem za grad s 200.000 stanovnika.

Čelnici udruge 'U ime obitelji' izjavili su danas da dio gradonačelnika organizirano opstruira prikupljanje potpisa u potporu referendumskoj inicijativi za izmjenu ustavne regulative na temelju koje se provode izbori.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Željka Markić je na konferenciji za novinare rekla kako inicijativa ovoga puta nailazi na puno veće poteškoće nego prošle godine, kada je prikupljala potpise za referendum o ustavnom definiranju braka, kao zajednice žene i muškarca.

Ocijenila je da je posebno loše stanje u Splitu, gdje je zatraženo 80 mjesta za prikupljanje potpisa, a odobreno ih je samo četiri, što smatra premalim brojem za grad s 200.000 stanovnika.

'Biskupija je dopustila da se potpisi prikupljaju na crkvenom zemljištu, no Grad je odmah poslao policiju da provjere koliko su centimetara noge od stola izišle na gradski prostor', kazala je Markić.

Izvijestila je da je inicijativa na probleme naišla i u Zadru, gdje su gradske vlasti prikupljanje potpisa ograničile na vrijeme između 9 i 17 sati, no od te se odluke kasnije odustalo pa se potpisi sada prikupljaju do 20 sati.

'Bez obzira što HDZ i SDP mislili o referendumskom pitanju, to je protivno načelima demokracije, jer pokušavaju spriječiti građane da se izjasne', ocijenila je Markić, podsjetivši da Hrvatska ima rigorozan zakon, koji traži da se potpisi 10 posto biračkog tijela skupe u svega 15 dana.

Uz dvije najveće stranke, najvećim protivnicima referenduma nazvala je udrugu GONG i predsjednika Ivu Josipovića.

'Josipović je izravnim napadom na inicijativu zloupotrijebio svoj položaj predsjednika Republike, sa ciljem odvlačenja pozornosti s afera koje se u vezi s njim otvaraju', ustvrdila je Markić.

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o ustavnoj promjeni izbornih pravila

'U ime obitelji' odbija kritike da bi predloženi niži izborni prag u Hrvatski sabor mogao dovesti desetke malih stranaka, što bi zakompliciralo i oduljilo sastavljanje Vlade.

Novinarima su predočili simulacije glasovanja uz predloženi izborni prag od tri posto, u izbornoj jedinici veličine Zagreba. Po toj simulaciji, u Sabor bi prošlo devet stranaka, a ostavi li se postojeći model, 15 stranaka.

Još jednom su naglasili da nisu protiv predizbornih koalicija, nego zajedničkih izbornih lista više stranaka.

'Tako će te stranke najbolje moći predstaviti svoje političke programe, a građani najbolje procijeniti koliko im odgovaraju ponuđeni programi', obrazložio je voditelj pravnog tima inicijative Krešimir Planinić.

U inicijativi naglašavaju da bi niži izborni prag od tri posto, umjesto sadašnjih pet posto, smanjio broj 'propalih' glasova, budući da su na prošlim izborima čak 25 posto glasova dobile stranke koje nisu ušle u Hrvatski sabor.

Upozoravaju da inicijativa predviđa 3.000 potpisa birača kao uvjet za kandidiranje lista izvanparlamentarnih stranaka, čime će se, tumače, reducirati broj stranaka koje egzistiraju samo od izbora do izbora i osnivaju se samo kako bi odnijele dio glasova.

Podsjetili su da čak 70 posto od 150 stranaka u Hrvatskoj na izborima dobiva manje od 1 posto potpore.

Markić je potvrdila da je zagrebački gradonačlelnik Milan Bandić inicijativi pomogao tiskanjem letaka i edukativnog materijala, a o kojem se iznosu radi, inicijativa će objaviti naknadno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene