Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon vijesti o poskupljenju plina

Ušteda: Smanjite grijanje za jedan stupanj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon zabrinjavajućih vijesti o mogućem poskupljenju plina te pretpostavki stručnjaka da bi ono moglo iznositi desetak posto predsjednica Vlade Jadranka Kosor ponovno smiruje javnost.

No, slaba je to utjeha za 650.000 kućanstava od kojih je mnogima plin i do sada bio preskup. Uz male trikove svako prosječno kućanstvo može prištedjeti i do dvjestotinjak kuna.

Pročitajte i ovo Videozid: Poskupljenje struje i plina - 5 Podaci Eurostata Koliko su i kome struja i plin poskupjeli: Ima i sretnika koji će energente plaćati manje Slika nije dostupna Poskupljenje pitanje vremena 'Doći će nama ti veliki računi, a onda...'

Smanjite li temperaturu na termostatu samo za jedan stupanj, ušteda pet posto. 'Imati temperature po prostorijama da nije svugdje ista temperatura, u dnevnom boravku recimo od 20 do 23, nekakve preporučene temperature u prostorijama', rekao je energetski savjetnik Admir Pajić.

>> Vlada je već trebala odrediti kriterije po kojima ćemo plaćati plin

>> Cijena plina: Traži se zlatna sredina da zadovolji obje strane

Ne otvarati nepotrebno prozore, stan će samo rashladiti. 'Prozore treba zatvarati, bilo bi najbolje napraviti jedno dobro provjetravanje ujutro da se svježi zrak osigura i onda čim bolje brtvljenje stana', rekao je Zvonko Babić, pročelnik sekcije plinoservisera Zagreba.

Želite li uštedjeti zamijenite stara trošila

Najveći potrošači su trošila starija od deset godina. Račune za plin povećavaju i za tridesetak posto. 'Svi koji imaju stara trošila da bi štedjeli morali bi ih zamijeniti s novim modernim koji su racionalni, koji su manji potrošači plina. Naravno to ima svoju cijenu, ali dugoročno se isplati', rekao je Babić.

Trošila u svakom slučaju treba redovito servisirati radi veće učinkovitosti grijanja. I ventili na radijatorima mogu smanjiti račune. 'Termostatski ventili, s njima možete uštedjeti 15 do 20 posto, pošto možete regulirati temperaturu u svakoj prostoriji', rekao je Pajić.

Dobra toplinska izolacija kuće ili stana potrošnju plina smanjuje do pedeset posto. Ali to je nešto skuplja investicija. Za početak, do termostata i temperaturu smanjiti barem za stupanj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene