Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se vi bezbrižno kupate u moru, oni brinu o vašoj sigurnosti. Za pomoć su spremni u svakom trenutku, bilo da je riječ o nečem ozbiljnijem ili tek o bezazlenoj ogrebotini. Naravno, riječ je o pripadnicima spasilačke službe. Posao je zahtjevan i odgovoran. Provjerili smo tko ga može obavljati.


Zaštitni znak spasilaca na zadarskim plažama je žuta majica. U ruci je, naravno, nezaobilazna crvena plutača. Misija je poznata.

'Prvenstveno, nadzor same plaže i igrališta. I u slučaju da se dogodi nešto, moramo pravovremeno reagirati i riješiti situaciju', pojasnio je spasilac Mateo Paškalin.

Pristupiti spasilačkoj službi ne može svatko. Ozbiljnost posla traži i uvjete od potencijalne osobe. 'Mora imati zdravstvenu svjedodžbu da je zdrava, poznavati engleski jezik i mora zadovoljiti određene plivačke norme da bi pristupila sedmodnevnom tečaju', kazao je Bore Galac iz zadarskog Crvenog križa.

Da bi ovog ljeta mogao raditi na plaži, Mateo je također morao proći 7-dnevnu obuku obuku. 'Sastojala se od teorijskog dijela i naravno, bili su ispiti. Polagali smo prvu pomoć, a bile su i simulacije'.

'Naša licenca ima međunarodni karakter i naš spasilac može raditi na plažama bilo gdje u Europi', dodao je Galac.

Pozornost spasilaca u svakom trenutku mora biti na samom vrhuncu. Zadarski spasioci za sada, srećom, nemaju previše loših iskustava. 'Imali smo astmatički napadaj, no većinom su posjekotine. Recimo, bilo ih je 7 do 10. Desetak ih je bilo ovo ljeto', kazao je spasilac Šime Nekić.

Kupačima će spasioci biti na raspolaganju do sredine rujna.