Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medicinski turizam

Žele otvoriti 800 radnih mjesta, a država ništa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna strana tvrtka već gotovo četiri godine želi uložiti 270 milijuna eura i zaposliti 800 ljudi.

No projekt u Hrvatskoj još nisu ni započeli, jer država jednostavno nije stvorila uvjete. Međutim, napokon dobre vijesti, sve to bi se trebalo vrlo skoro promijeniti. Upravo njihov slučaj potaknuo je stvaranje zakonskog okvira za razvoj medicinskog turizma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Turski premijer: 'Rukovati se s Asadom isto je kao i rukovati se s Hitlerom ili Miloševićem' Slika nije dostupna Neslužbeni rezultati Udruga Rode: Zbog štednje HZZO-a manji je broj trudnoća

Švicarski ulagači već tri i pol godine na pustom Bračkom kamenu žele sagraditi medicinsko-turistički kompleks. Četiri bolnice, hotele, shopping centre čak i casino. Ulaganje je teško 270 milijuna eura, državi od toga više od 60 milijuna PDV-a a Braču 800 novih radnih mjesta. No ulagači upozoravaju da Hrvatska za takvu investiciju u medicinski turizam još uopće nije odredila zakonska pravila igre.

Iskorak u tom sektoru

'Osnovi je problem što ne postoji ukupna regulativa, ukupan potrebni pravi okvir da bi se takva djelatnost mogla započeti. Ne postoji riješenost imovinsko pravnih odnosa i ne postoji riješenost prostorno planske dokumantacije', kaže Željko Holik, iz Agencije za promociju trgovine i investicija. Ali u Turskoj recimo to sve postoji. Zato Turska na medicinskom turizmu zgrće stotine milijuna dok ga Hrvatska tek sada otkriva. Unatoč činjenici da donosi profit kroz cijelu godinu za razliku od običnog turizma.

'Ta dužina sezone bitna je za cijelo gospodarstvo. Ja vjerujem da je i medicinski turizam jedan od načina kako možemo produžit tu turističku sezonu', kaže potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević. Hrvatska je napokon shvatila da država na medicinu ne treba gledati samo kao na trošak u proračunu već i na način da zaradi. 'Ono što mi želimo jest napraviti iskorak u tom sektoru i omogućiti da već broj investitora uđe u taj posao', dodaje ministar turizma Damir Bajs.

Načelnik male bračke općine Nerežišća smatra da bi ovakav projekt preporodio otok. Operacija kuka u Londonu košta više nego operacija u Hrvatskoj plus put i smještaj. Konkurentnost nam dakle neće biti problem, samo da krenemo za uklanjanjem barijera koje koče dobru zaradu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene