Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zemunik'

MORH dobio opremu za sigurni noćni let

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Vojarni ‘Zemunik’ završio je sinoć prvi ciklus združene letačke obuke hrvatskih posada helikoptera Mi-171 Sh i Bell-206 B i instruktora iz SAD-a s opremom za noćno letenje, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Višetjedna obuka američkih instruktora, svi troškovi letenja te spomenuta oprema vrijedni su milijun američkih dolara, a financirala ih je vlada SAD-a, dodaje se u priopćenju. U prvom ciklusu obuke sudjelovale su četiri posade sastavljene od pilota i tehničara letača helikoptera Mi-171 iz zagrebačke 91. zrakoplovne baze te četiri pilota helikoptera Bell-206 iz zadarske 93. zrakoplovne baze, a obučavali su ih iskusni američki instruktori.

Pročitajte i ovo Zrakoplov aviokompanije Finnair Mnogi izrazili zabrinutost Potez aviokompanije izazvao val kritika: Vagali putnike prije ulaska u zrakoplov Slika nije dostupna iznad zagreba "Piloti vježbaju": Avioni Croatia Airlinesa danas će letjeti niže nego što ste navikli

Riječ je, ističe MORH, o suvremenoj i kvalitetnoj opremi koja hrvatskim posadama helikoptera omogućava sigurnije letenje noću te slijetanje na neosvijetljene terene. Osim učinkovitije pomoći civilima, primjerice u akcijama traganja i spašavanja noću na neprilagođenim terenima, te lakših i sigurnijih medicinskih letova, ta obuka i oprema pridonijet će i učinkovitijem sudjelovanju pripadnika HRZ-a u misiji KFOR-a na Kosovu, navodi se u priopćenju.

Kako navodi MORH, zapovjednik namjenski organiziranih snaga obuke bojnik Michael Križanec izrazio je zadovoljstvo njezinom organizacijom i provedbom ističući doprinos financijske, organizacijske i iskustvene potpore SAD-a te spremnost 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a za prihvat drugih snaga i potporu u provedbi obuke, pri čemu je posebice istaknuo važnost stjecanja novih sposobnosti za posade hrvatskih helikoptera.

Načelnik Ureda za obrambenu suradnju SAD-a u Hrvatskoj pukovnik Charles Davis izrazio je zadovoljstvo američko-hrvatskom suradnjom. Rekao je kako sve troškove obuke i opremanja snosi vlada SAD-a, pri čemu je istaknuo vrlo visoku razinu uvježbanosti hrvatskih pilota helikoptera. Idući ciklus obuke, koja je dio sustavnog osposobljavanja posada helikoptera za letenje u noćnim uvjetima, provest će se u svibnju ove godine, a zapovjednik NOS-a bit će bojnik Dragan Andrijević, priopćio je danas MORH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene