Ujutro su javne, a popodne privatne zdravstvene ustanove. Riječ je o prijedlogu za zdravstveni turizam, prema kojem bi se u javnim bolnicama popodne radilo po principu privatnih zdravstvenih ustanova. Takav bi prijedlog mogao zaživjeti novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji se očekuje krajem godine.


Čekaonice u hrvatskim bolnicama poslijepodne su prazne jer se pregledi mogu obaviti do 16 sati. To bi se moglo promijeniti novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. I to u sklopu zdravstvenog turizma. Prijedlog je da bi bolnice popodne radile prema principu privatnih zdravstvenih ustanova.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Prva osoba koja će primiti cjepivo protiv COVID-19 u Hrvatskoj bit će štićenik Doma za starije i nemoćne u Zagrebu Njegovateljice, ilustracija Splitska bolnica zapošljava 50 njegovateljica. Uvjet - osnovna škola i položen tečaj

Ada Barić Grgurević iz HUBOL-a objašnjava kako bi to trebalo izgledati. "To bi značilo da će bolesnik, kao što danas dolazi u bilo koju drugu privatnu zdravstvenu ustanovu, moći doći u bolnicu, platiti za određeni operacijski zahvat ili neku dijagnostičku pretragu i obaviti ga unutar bolnice", kaže Barić Grgurević.

Iz SDP-a kažu kako se oni već duže vrijeme bore za ovakav oblik zdravstvenog turizma. "Smješno je da su nam bolnice zatvorene nakon 16 sati do sutra ujutro do 8 sati. To je skoro 16 sati hladnog pogona", kaže Danko Velimir Vrdoljak iz SDP-ova Savjeta za zdravstvo. 

Za neke je liječnike ova ideja u teoriji dobra, no u praksi teško izvediva. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, kaže da bi oni, da bi bili konkurentni, morali dokazati da su to što jesu. "A to znači proći jedan vrlo kompliciran i zahtjevan proces akreditacije i certificiranja", kaže Zovak.

Mnogi se pitaju zašto bolnice ne rade i poslijepodne jer su liste čekanja ionako preduge. Vrdoljak podsjeća da je postojao smjenski rad, no pokazalo se da bolnički sustav na taj način vrlo teško funkcionira.

Barić Grgurević kaže da reorganizacija radnog vremena u Hrvatskoj podrazumijeva nešto što mi ovog časa nemamo, a to su vremensko-kadrovski normativi. "Bez toga ne možemo davati špekulacije je li bolje da bolnice rade 8 sati ili 12 sati", kaže Barić Grgurević.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže kako postoji velik interes za javno-privatno partnerstvo u zdravstvenom turizmu, no nije htio konkretno reći hoće li zaživjeti ideja da se takva vrsta turizma provodi u javnim bolnicama. "To su sada samo radne ideje koje se stavljaju na spisak razmatranja", rekao je Kujundžić.

Ako se ideja realizira, osigurao bi se dodatni novac pomoću kojeg bi se zakrpale određene rupe, kojih je i previše u našem zdravstvenom sustavu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr