Obavijesti Pretražite Navigacija
Zdravko Marić

"Vlada funkcionira normalno, nisam imao razloga sumnjati na probleme u Agrokoru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak da Vlada nastavlja normalno funkcionirati, a upitan o svojoj ulozi u Agrokoru i je li kao ministar financija imao ranijih saznanja o financijskim problemima u toj tvrtki, odgovorio je da nije imao razloga sumnjati.

Ministar Zdravko Marić u Opatiji je na konferenciji "Hrvatsko novčano tržište" naglasio da Vlada nastavlja funkcionirati kao do sada te da ne bi pala ni da je njemu izglasano nepovjerenje, odnosno da bi tada za ministra financija bio predložen netko drugi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumnistica portala DNEVNIK.hr Analiza Gabrijele Kišiček: Tko je bio najgori u Saboru? Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV Siniša Hajdaš Dončić poslao poruku SDP-ovcima: "Tko izda, ..."

Na pitanje kako će Vlada nastaviti raditi sljedećih mjesec dana, Marić je kazao da, kao i prošlog i ovog tjedna, Vlada nastavlja funkcionirati.

Vlada je jučer donijela neke odluke među kojima i neke koje sam ja predlagao, rekao je dodavši da sve ide normalno.

Na upit kako će se, u kontekstu krize, on postavljati prema Agrokoru, Marić je odgovorio da su bile samo dvije odluke u kojima se osobno, kao ministar financija izuzeo - prilikom glasovanja o odobravanju kredita, tj. davanju suglasnosti na odluke kreditnog odbora i uprave HBOR-a te kod izglasavanja zakona o sistemski važnim kompanijama.

Na pitanje misli li da će ga javnost nakon teškog tjedna doživljavati kao političku figuru ili kao nestranačkog stručnjaka, Marić je odgovorio da mu je to teško reći i procjenjivati.

"Dok sam ministar financija, radit ću svoj posao najbolje što znam i mogu, u skladu sa svojim stručnim i profesionalnim kompetencijama i potencijalom, a za sve dalje ćemo vidjeti", rekao je. Novinari su pitali koliko su ga protekla događanja uzdrmala, a Marić je rekao da nije lako, da nikome ne bi poželio da se nađe u takvoj situaciji, ali da je to sastavni dio njegovog posla i da mora biti spreman i na takve situacije.

"Ovo je možda bilo malo ekstremnije od onoga što bih ikada poželio ili pomislio, ali i to treba prihvatiti", rekao je.

Novinari su ga pitali kako to da je kao ministar financija bio rekao da je dobro upoznat sa situacijom u Agrokoru i da tamo nema problema, a kasnije da nije bio upoznat sa svim poslovanjima Agrokora, te što je točno radio u Agrokoru, Marić je rekao da se njegova izjava od 26. siječnja puno citirala, ističući da je tada rekao da govori na temelju njemu dostupnih informacija, a to su u tom trenutku bili izvješće rejting agencije i priopćenja Agrokora, kada već 12 mjeseci nije bio zaposlenik Agrokora, nego je bio ministar financija.

Naveo je da je u Agrokoru bio izvršni direktor, da je to rang ispod uprave, bez odlučivanja u smislu donošenja nekih odluka, potpisivanja i sličnoga.

Moj konkretni djelokrug je bio izrada analiza i makroekonomskih projekcija, koje su služile upravi koncerna i pojedinim operativnim kompanijama, jer one kod planiranja svojih srednjoročnih okvira uzimaju u obzir procjene i projekcije rasta, osobne potrošnje, inflacije, BDP-a, tečaja i slično, istaknuo je. Dodao je da je kao dio tima bio zadužen za komunikaciju s rejting agencijama, investitorima i potencijalnim partnerima, predstavljao projekcije za Hrvatsku i regiju, a da je njih zanimala i analiza političke i općenite situacije u u regiji.

Na opetovani upit je li znao za financijske probleme Agrokora, Marić je rekao da nije imao nikakvog razloga sumnjati kao niti bilo tko drugi. Dodao je da i sada, kao ministar financija kada kontaktira s investitorima ili rejting agencijama, na konkretno pitanje, primjerice, koliki je lanjski rast BDP-a, odgovara 2,9 posto, podatkom kojega je objavio Državni zavod za statistiku. Rekao je i to da je prva informacija o problemima u Agrokoru bila onog časa kada su ju dobili iz kompanije i kada su krenuli razgovori.

Na pitanje o zdravstvu, ministar je rekao kako je, uz visoku razinu sposobnosti i stručnosti liječnika i medicinskog osoblja, evidentno da zdravstveni sustav financijski i fiskalno u ovom trenutku nije održiv. Dodao je da je u nacionalnom programu reformi i programu konvergencije zdravstveni sektor predviđen kao jedan od prioritetnih. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene