Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar financija Zdravko Marić u Saboru se osvrnuo na jučer usvojene smjernice za proračun sljedeće godine.


Na pitanje otkud novac za sve najavljene povećane budžete, ministar je kazao kako se u 2017. predviđa nastavak gospodarskog rasta.

Vezani članci Mislav Bago "Inflacija, zdravstvo s COVID krizom i turizam, izazovi su koji bi mogli ugroziti proračun" Zdravko Marić Marić predstavio rebalans proračuna i plan za iduću godinu: Ima i savjet za kolegu Beroša

"Sve je u skladu s makroekonomskim pokazateljima i predviđenim učincima porezne reforme. Što se tiče okvira kojeg smo zadali, generalno možemo biti zadovoljni jer je to nastavak pozitivnog rasta iz 2016. Možemo očekivati daljnji nastavak konsolidacije javnih financija i smanjivanje deficita i javnog duga", kazao je Zdravko Marić.

"Proračun u skladu s mogućnostima"

Kazao je kako je proračun realan i u skladu s mogućnostima.

"Moj je cilj da svi uvijek budu jednako nezadovoljni, jer jednako zadovoljni svi ne mogu biti", poručio je Marić.

O povećanju rashoda za demografiju, Marić je rekao da ministrica i državni tajnik rade kvalitetan posao.

"Treba nam sustavno i dugoročno rješenje pitanja demografskog razvoja", kazao je Marić koji je na pitanje zašto u proračunu nema sredstava za najavljenih 1000 eura za svako novorođenče, rekao kako treba pričekati konkretne prijedloge i mjere ministarstva.

Istaknuo je kako se i dalje vode razgovori sa sindikatima oko povećanja osnovice plaće državnih i javnih službenika.

"Vremenski tjesnac je i dalje prisutan, ali intenzivirat ćemo pregovore", rekao je Marić.

"Obrazovanje ostaje prioritet"

Iako nije najavljeno veće povećanje proračuna za obrazovanje, Marić je kazao kako obrazovanje ostaje prioritet Vlade što će se vidjeti kad se proračun predstavi u cijelosti.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju