Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesića nazvao 'veleizdajicom'

ŽDO traži od Vekića dopunu kaznene prijave protiv Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske straže (HS) Ivan Vekić izjavio je danas u Osijeku kako je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) zatražilo od njega da u roku od 15 dana dopuni svoju kaznenu prijavu protiv bivšega hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića zbog odavanja državnih tajni bitnih za obranu Hrvatske na Haaškome sudu, što je ocijenio ciničnim potezom.

Na konferenciji za novinare Vekić je kazao kako je zamjenica zagrebačkog ŽDO-a Dunja Pavliček u odgovoru, na koji je čekao četiri i pol mjeseca, zatražila da precizira činjenični opis kaznenog djela, odnosno da točno navede koje je dokumente Mesić, protivno zakonskoj proceduri, dostavio Haaškom sudu, stupanj tajnosti dokumenata, jesu li ti dokumenti poslije deklasificirani kao tajni te, ako jesu, kad je donesena takva odluka.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Nakon dvije godine U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini

'Cinično' stajalište Mesića

Vekić je tako stajalište ŽDO-a ocijenio 'ciničnim' jer, kako drži, ni njegova stranka, ti on kao njezin predsjednik ne raspolažu ni sredstvima, ni institucionalnom moći državnih tijela da prikupe potrebne obavijesti, koje može zahtijevati jedino državno odvjetništvo, a ne podnositelj kaznene prijave. Ocijenio je kako je takve obavijesti nemoguće prikupiti u traženu roku od 15 dana jer ga, uz ostalo, u prikupljanju dokaza sprječava nemogućnost odlaska u inozemstvo, jer se s još 44 hrvatska branitelja nalazi na srbijanskoj optužnici za ratne zločine.

Ustvrdio je kako njegova kaznena prijava, podnesena u lipnju, sadrži sve potrebne podatke te da stoga zaprepašćuje odgovor zagrebačkog ŽDO-a, kao 'državnog tijela, temeljna zadaća kojeg je čuvanje pravnih interesa društva i pojedinca'.

Zapitao je i je li zagrebački ŽDO 'odvjetništvo Stjepana Mesića ili Republike Hrvatske', a Mesića, kojeg je nazvao 'veleizdajicom' te osobom koja i danas ima 'veliku izvaninstitucionalnu moć', pozvao da ga tuži za iznošenje lažnih podataka ako su njegove tvrdnje netočne.

Predložio je također da zamjenica zagrebačkog ŽDO Dunja Pavliček ne prima plaću za vrijeme dok HS i on kao predsjednik stranke ne prikupe potrebne dokumente, s obzirom na to da bi, prikupljanjem dokumenata, u ovome kaznenom predmetu zapravo radili njezin posao. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene