Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državno odvjetništvo izvijestilo

ŽDO: Šeks nije odgovoran za stradanje civila '91. u Osijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je da na temelju dosad utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka nema osnova za sumnju kako postoji kaznena odgovornost potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine.

U priopćenju za javnost ŽDO-a navodi se kako je, u povodu podneska udruge Inicijative mladih za ljudska prava i u vezi s navodima u izvješću Amnesty Internationala u kojima se među ostalim spominje potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šaks u kontekstu moguće odgovornosti za stradavanje civila srpske nacionalnosti u istočnoj Slavoniji tijekom 1991., Državno odvjetništvo prikupilo je obavijesti od 13 osoba koje imaju saznanja o spomenutim događajima.

Pročitajte i ovo Tisuće civila zarobljene zbog borbi u Gazi Nemilosrdno bombardiranje Tisuće civila zarobljene u Gazi: "Ovo je prvi put da je svijet rekao Izraelu da je prešao granice" Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine Velika količina dokaza Podignuta optužnica za zvjerstva nad Hrvatima: Za pokretanje postupka trebalo je više od 30 godina

'Za mene je najveća zadovoljština što je mjerodavno državno tijelo konačno definitivno utvrdilo da ne postoje ni osnovi sumnje za moju kaznenu odgovornost za ratne zločine, ni po zapovjednoj liniji ni po bilo kojoj osnovi u Vukovaru, Osijeku, istočnoj Slavoniji', rekao je Vladimir Šeks.

'To je za mene najveća zadovoljština, najveća satisfakcija. Kao i to što je državno odvjetništvo konačno utvrdilo da je moj doprinos u Domovinskom ratu u istočnoj Slavoniji bez ijedne mrlje', dodao je..

>> Osječka HVIDRA ponosna Šeksom

U izvješču ŽDO-a dodaje se kako su obavljeni uvidi u spise županijskih državnih odvjetništava u Vukovaru, Osijeku i Zagrebu te u spise Vojnog tužiteljstva u Osijeku, u kojima su već provedene i dalje se provode izvidne i istražne radnje, radi utvrđivanja okolnosti stradavanja tih i svih drugih civila te pronalaska neposrednih počinitelja te mogućih naredbodavaca tih kaznenih djela.

'Iz provedenih izvida i dokaznih radnji te prikupljenih podataka, dokumenata i drugih dokaza Državno odvjetništvo ne nalazi osnova za daljnje postupanje jer na temelju dosad utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka Državno odvjetništvo nema osnova za sumnju kako postoji kaznena odgovornost Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine', ističe se u priopćenju.

Radi utvrđivanja identiteta 'neposrednih počinitelja kaznenih djela ratnog zločina na štetu žrtava koje se spominju u podnesku, kao i drugih civilnih žrtava na tom području te osoba odgovornih po eventualnoj zapovjednoj odgovornosti za te zločine, nadležna državna odvjetništva i dalje koordiniraju provođenje izvida i predlažu provođenje istražnih radnji kako bi se ti zločini u cijelosti istražili', napominje se u priopćenju osječkoga Županijskoga državnog odvjetništva. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene