Područje Zagreba i zagrebačke županije zbraja štetu od olujnog nevremena koje je sinoć pogodilo ovaj dio Hrvatske.


Ovo su ljeto česte elementarne nepogode poharale brojne krajeve, u Zagorju broje višemilijunsku štetu, a u Dalmaciji odšteti se nadaju i stanovnici opožarenih područja.

Vezani članci Razoran ciklon prijeti Indiji i Bangladešu - 7 Golema oluja prijeti milijunima ljudi: Stiže možda i najrazorniji ciklon koji su dosad doživjeli Jako nevrijeme s kišom i tučom pogodilo Zagreb (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 3 Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo dijelove zemlje: U Zagrebu pala tuča, kod Karlovca snijeg, a u Dubrovniku olujno jugo

Voda koju je donijelo olujno nevrijeme Ivanu iz zagrebačkog Podsuseda poplavila je cijeli podrum. Stradale su sve instalacije, još uvijek zbraja štetu.

''Po meni najmanje je dvadesetak tisuća eura štete tu'', kaže Ivan. U Karlovcu su poplavile ulice, zatvorene su bile prometnice no iz županije kažu da nije bilo veće materijalne štete. U Svetoj Nedjelji voda je ušla u garaže i ostave, ali vatrogasci su bili brzi i spriječili veću štetu.

Iz Krapinsko-zagorske županije kažu da je od kraja lipnja i u srpnju šteta od elementarnih nepogoda došla do iznosa od 8 milijuna kuna.

U vatrenom stihijom poharanim gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije prikupljeno je više od 1.300 prijava razne štete. Zasad je oštećenim građanima županija smanjila račune za vodu. Drugu vrstu pomoći i odštete će pričekati.

''Zakonodavac je propisao da će na kraju godine zbrojiti svu štetu i nakon toga uputiti saborskom odboru i državnom povjerenstvu za procjenu šteta prijedlog odluke za pružanje pomoći od strane Vlade, nakon toga se na ta sredstva pridružuju sredstva županija i jedinica lokalne samouprave i nakon toga se krajnjem korisniku isplaćuju određena sredstva pomoći koja u pravilu nikad ne prelaze neke velike postotke'', rekao je Martin Bučan.

Splitsko-dalmatinska županija kao način pomoći subvencionira plaćanje osiguranja od elementarnih nepogoda. HDZ-ova zastupnica u EU parlamentu najavljuje da će opožarena područja pomoć moći dobiti iz europskih fondova.

''Država je aktivirala podmjeru 521 programa ruralnog razvoja RH za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnih potencijala. Međutim, tamo se možete javiti samo ako vam je uništen kompletan nasad'', rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr