Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od subote

Bez maske u trgovinu, tramvaj... Stožer donio odluku koju su svi priželjkivali, provjerite tko nema razloga za slavlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer od petka u ponoć ukida gotovo sve mjere. Jedine mjere koje ostaju na snazi su COVID potvrde za državljane zemalja koje nisu u EU-u i maske za zdravstvo i socijalnu skrb. "Svi oni koji su odgovorni nastavit će nositi masku", rekao je Krunoslav Capak na presici.

Nacionalni stožer civilne zaštite od subote ukida gotovo sve mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja, a na snazi ostaju samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi.

Nošenje maski od petka u ponoć ovisit će o individualnoj procjeni odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i sankcijama, moglo se čuti u četvrtak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite. 

"Osnovna novost je da se pripisuje njezino korištenje samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima koje su nižeg rizika daje se samo preporuka nošenja maski. Maske će se morati koristiti obvezno samo u zdravstvenom sustavu, kod djelatnika i pacijenata te kod zaposlenika ustanove socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja kod starijih osoba i osoba s invaliditetom te posjetiteljima i korisnicima", pojasnio je ministar Božinović na presici. 

"Jedno je obaveza, a jedno je preporuka. Preporuka je za sve one kategorije javnog okupljanja, javnog prijevoza. Sutra će netko na presici i od vas imati masku, a netko neće. Onaj tko ima masku zna zašto će je imati, slušao je naše preporuke. Jednostavno, mislimo da je došlo vrijeme za to", pojasnio je ministar Božinović. 

Jedine mjere koje ostaju na snazi su COVID potvrde za državljane zemalja koje nisu u EU-u i maske za zdravstvo i socijalnu skrb. Ipak, Stožer još uvijek neće proglasiti kraj epidemije. "Svi oni koji su odgovorni nastavit će nositi masku", rekao je Krunoslav Capak na presici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene