Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granično pitanje

Žbogar: Slovenija se priprema na arbitražu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je će slovensko ministarstvo pravosuđa ovih dana raspisati javni natječaj za mjesto slovenskog arbitra u petočlanom arbitražnom sudu za arbitražni postupak s Hrvatskom.

Slovenija se intenzivno priprema na početak arbitraže o graničnom prijeporu s Hrvatskom, s obzirom da postupci iz arbitražnog sporazuma počinju teći odmah nakon što Hrvatska krajem ove godine potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom, rekao je Žbogar u parlamentarnom odboru za vanjsku politiku. Prema arbitražnom sporazumu, Hrvatska i Slovenija imenuju po jednog svog arbitra u arbitražni sud, dok ostalu trojicu biraju s popisa koji im ponudi Europska komisija.

Nakon što Hrvatska krajem godine potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom, Hrvatska i Slovenija najprije u roku 14 dana trebaju predložiti svoje arbitre u arbitražni sud, a onda se u roku mjesec dana izjasniti o imenima ostale trojice, a prije toga definirati i svoje stajalište o 'predmetu spora' o kojemu će sud odlučivati, pojasnio je Žbogar pred odborom. Slovenska supina za arbitražu, koja djeluje u okviru ministarstva vanjskih poslova zajedno sa skupinom odvjetnika, već intenzivno 'priprema sve elemente za definiranje predmeta spora kako ga vidi Slovenija', rekao je Žbogar.

Žbogar je naglasio da će Slovenija svog arbitra za arbitražni sud predložiti na vrijeme, a bit će odabran prema kriterijima iz zakona o imenovanju slovenskih članova u međunarodnim sudovima. Žbogar je zastupnicima obećao da će na jesen biti obaviješteni o slovenskom memorandumu u kojemu će arbitražnom sudu biti predočeni slovenski argumenti u graničnom prijeporu s Hrvatskom i materijal o slovenskom viđenju predmeta spora, kao i o cijeloj strategiji nastupa Slovenije pred sudom.

No, dodao da je je riječ o osjetljivoj problematici, te da se još razmišlja o načinu kako zastupnike s tima materijalom upoznati jer je važno da slovenske pozicije ne otkrije hrvatska strana. Budući da će Hrvatska krajem godine potpisati pristupni sporazum, a kao vrijeme njenog ulaska u EU predviđa se sredina 2013. godine, za ratifikaciju njezina pristupnog sporazuma preostaje oko godinu i pol dana, podsjetio je Žbogar.

Žbogar se nije složio s mišljenjem oporbenog zastupnika Slovenske pučke stranke (SLS) Franca Pukšiča da slovenski parlament ne bi smio ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s EU-om sve dok arbitražni sud ne donese pravorijek o sporu ili dok se Hrvatska, kako se izrazio, 'ne povuče s okupirannog slovenskog teritorija i mora'.

Pukšič koji je u parlament izabran na listi Slovenske demokratske stranke (SDS), ali je kasnije prešao u zastupničku skupinu SLS-a, kritizirao je premijera Boruta Pahora zbog njegovih višekratnih izjava da će slovenski parlament, ako on još bude premijer, među prvima započeti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora iako arbitražni sud u to vrijeme još neće imati rješenje za spor.

'Nadam se da tada Pahor više neće biti premijer i da će doći do prijevremenih izbora. Ako bi parlament ratificirao hrvatski pristupni sporazum bez hrvatskog povlačenja s okupiranog teritorija i zadovoljavanja našeg vitalnog nacionalnog interesa, slovenski bi narod to odbio na referendumu', rekao je Pukšič, dodajući da sam nije proitivnik ulaska Hrvatske u EU, ali da su za njega slovenski teritorij i more vitalni interesi važniji od drugih.

Odgovarajući Pukšiču, Žbogar je rekao da smatra kako se slovenski narod već opredijelio o arbitražnom sporazumu kad je prošle godine na referendumu naknadno potvrdio njegovu ratifikaciju. 'Osobno mislim da su se Slovenci o arbitražnom sporazumu već opredijelili glasujući za arbitražni sporazum i rješenje problema. I tada su bili svjesni da je za odluku arbitraže potrebno dvije do tri godine. Odnosi Slovenije i Hrvatske kao država, ali i odnosi samih ljudi, od tada su znatno napredovali i sve potvrđuje da je takva odluka na referendumu bila ispravna', rekao je Žbogar.

Dodao je međutim kako je predviđanje da će postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma u sadašnjim članicama EU-a biti završen do sredine 2013. godine 'okviran', te da sadašnja vlada može početi s pripremama za ratifikaciju, ali da je svjesna kako za ratifikaciju treba prikupiti potporu dvije trećine zastupnika u budućem parlamentarnom sazivu. (Hina)

Pročitajte i ovo Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP) Želi dobrosusjedske odnose Pahor: "Granica je definirana, a arbitražna presuda će prije ili kasnije biti implementirana" Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP) Dogovorili nastavak razgovora Borut Pahor: "Neformalni susret s Kolindom Grabar-Kitarović potvrdio je dobre odnose"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene