Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sedam biračkih mjesta ponovljeni su izbori. Na veće koalicije rezultat neće imati utjecaja, ali će imati na nacionalne manjine.


Osijek, Pakrac, Slunj, te na dva mjesta u Šibeniku i Zadru ponavljaju se izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru. Razlog - višak glasačkih listića. 'Uvijek ima nesporazuma, ja vjerujem da će ovoga puta sve ispasti u redu', kazao je Branko Tudić.

Vezani članci Ivica Puljak Ivica Puljak: "Ponudit ćemo suradnju Mostu i SDP-u" Atmosfera u stožeru Ivice Puljka - 11 FOTO Puljak najveći broj glasova proslavio tortom, padali su zagrljaji, stigla cijela obitelj

Izlaznost je znatno manja. Na veće stranke ovi izbori nemaju utjecaja, ali imaju na dva zastupnika manjina. Odlučit će se tko će zastupati mađarsku manjinu Šandor Juhas i Robert Jankovics, ali i to će prestavljati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu Idris Sulejmani ili Ermina Lekaj Prljaskaj.

Nakon svega DIP objavljuje konačne rezultate i donosi ih predsjednici. Predsjednica počinje s konzultacijama s parlamentarnim strankama. Paralelno poziva Sabor na zasjedanje.

Na sedam biračkih mjesta ponavljaju se izbori za Hrvatski sabor

'Rok za konstituiranje Sabora je dvadeset dana od provedenih izbora, to jest od objave službenih konačnih rezultata. Predsjednica poziva na prvo zasjedanje, a onda se Sabor konstituira izborom predsjednika Sabora. A do izbora predsjednika Sabora na toj prvoj sjednici vodi ju bivši predsjednik Sabora, ili, ukoliko je on spriječen, najstariji zastupnik iz toga saziva', kazao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Predsjednica nakon konzultacija određuje mandatara, onoga tko ju uvjeri da ima potporu 76 zastupnika. Daje mu rok od 30 dana da sastavi Vladu. Ako ne uspije, dobije još 30. Ako propusti i taj rok, predsjednica mandat daje drugom. Ukoliko ni on ne sastavi Vladu, predsjednica imenuje privremenu nestranačku Vladu. Istodobno raspisuje prijevremene izbore za Hrvatski sabor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju