Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suša uzela danak

Zbog suše poskupljuje hrana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suša je uzela danak u Slavoniji, hrana će poskupjeti.

Dok se pšenici nebo smilovalo, za ostale kulture nema spasa. Šteta bi mogla biti veća od pola milijarde kuna. Ova je suša i pokazala da cijeli sustav naknade štete ne funkcionira. Za ovu godinu nisu određena ni temeljna pravila na osnovi kojih se šteta procjenjuje.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Kiša u Slavoniji spasila poljoprivrednike - 3 Farmeri u problemima Čeka li nas najesen poskupljenje hrane? Kukuruzu je cijena skočila 100 posto: "Ako ode meso gore, bit će revolucija"

>> I Slavoniju čeka sudbina Istre, vode gotovo ni nema...

Poljoprivrednici od odštete ne očekuju puno. 'To proglašenje elementarne nepogode danas dođe kao izražavanje sućuti, kad vam umre netko u obitelji. Svi vam stisnu ruku, svima je jako žao, ali od pomoći apsolutno nikakve koristi nema', kazao je Mario Lozančić, poljoprivrednik iz Vukovara.

Pomoć će trebati mnogi. U dvije slavonske županije šteta bi mogla biti veća od pola milijarde kuna. Nju je teško i procijeniti. Državno povjerenstvo za procjenu štete pravilnik nije donijelo.

'Postupit ćemo prema starom pravilniku koji je sa podacima odnosno parametrima iz prošle godine', rekao je Andrija Matić, iz Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije. 'Ako poraste cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda, dakle žitarica kao osnovne stočne hrane da će porasti cijena mesa, mlijeka i svih prerađevina', dodao je.

Za isplatu štete država je osigurala tek 20 milijuna kuna. Zbog suše će tako ostati prazni čardaci, ali i seljakov novčanik.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene