Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kukuruz poskupljuje najviše

Zbog suše od jeseni poskupljuje hrana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Financije građana uskoro bi se mogle naći na dodatnom udaru i to zbog poskupljenja hrane koje prijeti od jeseni.

Prvo će poskupiti meso i mesne prerađevine. Posebno će poskupiti kukuruz i sve što je vezano uz njega, jer je on najvažniji sastojak stočne hrane.

Pročitajte i ovo Konferencija o hrani Održana konferencija Cijena hrane pod udarom inflacije: "Energetska tranzicija trajat će duže od 10 godina" Slika nije dostupna Hrana skuplja Ovogodišnja suša izazvala 'divljanje' cijena hrane!

>> Koliki dio prihoda trošite na hranu?

Urod kukuruza ove se godine prepolovio, a cijena mu je narasla. Sasvim je jasno da, kad poskupi hrana za životinje, isto se mora dogoditi i sa hranom za ljude.

'Prerađivači u iznimnim mjerama teško se odlučuju na veliko povećanje, do određenog povećanja cijena sigurno će doći, ali to ni izdaleka neće pokriti troškove', rekao je Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

Od ministarstva poljoprivrede traže zabranu izvoza kukuruza. 'Decidirane zabrane kao takve neće biti, ali imamo opciju povećanja izvoznih carina, te ćemo ih kao takve i primijeniti u zaštiti naše proizvodnje', rekla je Vesna Gantner, pomoćnica ministra poljoprivrede.

Spas za žednu zemlju bila bi kiša, a koliko je suhoj zemlji treba ovisi o njezinoj temperaturi i vlazi. Danima nije padala, a da natopi žedno tlo, trebalo bi je pasti na tisuće litara.

Da nije umjetne kiše, Stjepan bi ostao bez barem dvije berbe salate. 'Ako smo mi bili u Izraelu i vidjeli u pustinjama, gdje gotovo i nema vode, da je sve zeleno, onda treba zapitati političare zašto nismo ulagali u ono što život znači, a bez hrane i vode mi biti ne možemo', kazao je Stjepan Horvat, predsjednik udruge povrtlara Zagreb.

Razmjeri suše još se utvrđuju, međutim kruh ne bi smio poskupiti, jer je žetva pšenice i ostalih žitarica završila puno prije nego je krenuo period velikih suša.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene