Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantno

Zbog starog običaja u Primoštenu propušila baš sva djeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom dana Primoštena, uoči blagdana gospe od Loreta, po starom običaju žene, muškarci, mladi i stari, a naročito djeca, puše na javnim mjestima.

Po starom vjerovanju, to rastjeruje kužne bolesti od kojih se tada često bolovalo. U staro doba se pušila kadulja. U modernim vremenima poslužila je, kako se može vidjeti i obična cigareta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uznemirena javnost Prvi na svijetu zabranili su potpunu prodaju duhana, a sada su donijeli novu odluku Slika nije dostupna 17 metara visoki kip Primošten proslavio blagdan svoje zaštitnice Gospe od Loreta

Primoštenci blagdan Gospe od Loreta slave već 176 godina. narodna predaja kaže kako je davne 1835. godine Marko Pergin, mladi kapetan plovidbe, tijekom bolesti usnio Gospinu sliku, te da mu se Gospa obratila porukom u snu - ako tu sliku iz Loreta donese u Primošten, ozdravit će.

U Primoštenu su sliku tada odbili, obrazloživši kako ne žele "Gospu Talijanku". No, kako je Primošten te godine zadesila kolera, ondašnji župnik pozvao je mještane na procesiju nošenja slike Gospe od Loreta kroz Primošten, nakon čega je kolera prestala harati.

Pušenje kadulje je dio vjerovanja naših starih, koji su na taj način "uništavali" klice zaraznih bolesti. Odakle zapravo dolazi taj običaj, samo se nagađa, no kako se može vidjeti, živi i dan danas.

Ne treba posebno spominjati kako ovaj običaj ne sjeda dobro turistima u Primoštenu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene