Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu i dalje je pod istragom! Autor videosnimke na kojoj se Jakov Kitarović vozi u diplomatskom automobilu navodno je pripadnik službe osiguranja.


Hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović navodno mu nije željela produžiti mandat, a on joj se na taj način želio osvetiti. Iz ministarstva tu vijest još nisu potvrdili.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr) Grabar-Kitarović uložila "politički kapital" u odnose sa Srbijom i upozorila na "zapaljivu retoriku'' Beograda Pohvale za nastup u Americi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pohvale za nastup u Americi: "Predsjednica mudro koristi trenutak za promociju Hrvatske"

Ležerno odjevenog i u rezidencijalnoj četvrti supruga hrvatske veleposlanice danima su špijunirali. Šuljali su se iza zidova, penjali po susjednim zgradama, pratili svako kretanje službenog automobila i tajno ga snimali.

Želeći ga diskreditirati, tvrdeći da službeni automobil veleposlanička obitelj koristi u privatne svrhe, u nekoliko 'klipića' sve je objavljeno na internetu. Iako na spornim snimkama Jakov Kitarović vozi djecu u školu, te obavlja svakodnevne poslove, voajer je upao u službeni auto, tvrdeći da je prešla više od 70.000 kilometara.

U tijeku paralerna istraga

I dok ministarstvo provodi paralelnu istragu je li bilo zlouporabe službenog automobila te kako je moguće da se obitelj veleposlanika nađe na meti špijunaže već se šuška da se privatnog detektiva igrao pripadnik osiguranja. Ljutit jer mu veleposlanica neće produljiti mandat navodno je još pred prijateljima najavio osvetu.

Neovlašteno snimanje i praćenje, zakonom je zabranjeno, pogotovo ako se radi o osobama na dužnosti. No, s obzirom na sve širi asortiman špijunske opreme svatko očito može biti privatni detektiv.

Ministarstvo vanjskih poslova utvrdit će hoće li i kakve biti sankcije za neovlašteno snimanje veleposlaničke obitelji. No, isto tako provjerit će se i navodi na koje upućuje autor snimki.