Slanutak
Slanutak Foto: Getty Images

Zbog sjemenki sezama u kojima je utvrđena povećana količina pesticida etilen oksida Ministarstvo poljoprivrede s tržišta je povuklo proizvode "Hummus - Organski" i Bio zone namaz slanutak pečena paprika.


Ministarstvo je obavijestilo potrošače da “Hummus - Organski 260 g Nutrigold” LOT: 20200903 upotrijebe do 3. rujna, LOT: 20201023 do 23. listopada, a LOT: 20201110 do 10. studenoga. Proizvode na tržište stavlja Galleria Internazionale.

Vezani članci Ilustracija Ne povlači se samo hrana: Ovaj proizvod ima povišenu razinu olova i može štetno utjecati na zdravlje Voće i povrće, ilustracija Hoćemo li zbog novog zakona ostati bez poznatih okusa: "Na ovakav način nećemo moći ponuditi našim sugrađanima da uživaju u toj hrani"

Bio zone namaz slanutak pečena paprika175 grama treba upotrijebiti do 20. listopada, 22. listopada i 4. prosinca, a na tržište ga stavlja Konzum plus.

"U proizvodnji gotovih proizvoda korištene su sjemenke sezama u kojima je utvrđena povećana količina pesticida etilen-oksida", ističu u Ministarstvu.

Stoga proizvodi nisu u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani ili hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Nisu u usklađeni ni s Direktivom Vijeća Europe i Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.