Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon jučerašnje eksplozije plina u jednoj zagrebačkoj kući, istražili smo što je sve potrebno napraviti da bi se izbjegle slične nesreće. Evo savjeta što sve učiniti prije nego što počnete koristiti svoje dimnjake, peći i plinske bojlere.


Za čist dimnjak dobije se račun od 80 kuna. Rozalija Gabud iz Sesvetskog Kraljevca kaže da to nije puno za sigurnost vlastitog doma. 'Vidite što se događa. Ljudi se boje, a ne bi platili. A kad se nešto dogodi onda ostanu bez svega.'

Vezani članci Plinski plamenik Gradska plinara Zagreb od 1. travnja spušta cijene plina svim kućanstvima u Zagrebu i Bjelovaru Benzinska pumpa (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Gorivo od ponoći znatno jeftinije: Za spremnik ćemo sada izdvojiti i 18 kuna manje

Dimnjačari kažu da ih građani sve češće ne primaju u domove. No ne zato što to ne žele. 'Neimaština je. Više puta nailazimo na nerazumijevanje. On misli da njemu se neće ništa desiti, da se to dešava susjedu. Kad se desi onda je kasno', pojasnio je Boris Marijetić, direktor dimnjačarske firme.

A da bi se izbjegla nesreća, dimnjačari upozoravaju kako je potrebno redovito čišćenje dimnjaka, kontroliranje ispravnosti plinskih bojlera, održavanje centralnih grijanja, peći i kotlova. Ako odbijete dimnjačara, kazne su oko tisuću kuna, a mogu vam i isključiti plin.

>> Zagreb: Eksplozija kuće na Gračanskoj cesti, jedna osoba ozlijeđena

'Jednoj firmi je naš dimnjačar napravio dopis Gradskoj plinari da nisu u mogućnosti čišćenja i kontrole. Plinara je došla i isključila im plin', rekao je Mensur Bajrektarević, vlasnik dimnjačarskog poduzeća. Redovite kontrole itekako su važne, a i dimnjačari, kažu, donose sreću.