Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog nastave na srpskom jeziku djeca iz Jagodnjaka prebačena u Čeminac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeci hrvatske nacionalnosti u selu Jagodnjak u Baranji mjesecima nije omogućena nastava na hrvatskom jeziku. Pohađali su nastavu na srpskom jeziku i ćirilici. Unatoč brojnim prosvjedima roditelja, mjerodavne institucije do danas nisu reagirale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lingvist tvrdi Press: Iako ga zovu hrvatskim to je srpski jezik Slika nije dostupna Nakon 18 godina oznaka za hrvatski jezik "hrv" umjesto "scr"

Petero učenika baranjske Osnovne škole Jagodnjak koji nastavu nisu pohađali od 14. studenoga, roditelji su upisali u Osnovnu školu u Čemincu, gdje će nastavu pohađati u hrvatskom odjeljenju, potvrdila je načelnica Odjela za inspekcijske poslove područne jedinice Osijek Sofija Glavaš.

Kako je dodala, o tome ju je obavijestio ravnatelj te škole Zdravko Pavlinić.

Riječ je o učenicima 5.a razreda OŠ Jagodnjak koje roditelji nisu slali u školu tvrdeći kako im nije osigurana nastava na hrvatskom jeziku i tražeći da se vrate učitelji hrvatskog jezika, matematike i povijesti koji su radili na određeno vrijeme, kao i smjenu ravnatelja Milovana Ležaje te Školskog odbora.

Ležaja je rekao kako se u toj školi 'radi sve po zakonu' te da je izbor nastavnika obavljen u skladu s propisima, što je potvrdio i Školski odbor. Izvijestio je da je jedna učenica ostala u toj školi.

Glavaš je izjavila kako je najvažnije da su djeca danas krenula u školu.

Roditelji učenika koji su danas krenuli u čeminačku osnovnu školu, udaljenu desetak kilometara od Jagodnjaka, izrazili su nezadovoljstvo cijelom situacijom u koju se, prema njihovu mišljenju, umiješala i politika.

Ustvrdili su kako njihovoj djeci, hrvatske nacionalnosti, u
Jagodnjaku nije bila omogućena nastava na hrvatskom jeziku i pismu.

Glavaš je rekla kako to nije točno jer je učenicima 5.a razreda
organizirana nastava na hrvatskom jeziku i pismu.

'Istina je da ravnatelj nije kvalitetno pripremio i organizirao
početak nastave na hrvatskom jeziku, no to je naknadno učinjeno u skladu sa zakonom', rekla je napomenuvši da su se četiri roditelja prije početka školske godine izjasnila kako će im djeca pohađati srpsko odjeljenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene