Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvaput degradirana

Zbog mobinga psihički oboljela i doživjela moždani udar, napokon prijavila šeficu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnica je psihički oboljela i doživjela moždani udar, lani joj je dvaput smanjena plaća za po 1500 kuna.

Djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije (podaci poznati redakciji) podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici protiv ravnateljice te javne ustanove zbog mobinga i krivotvorenja isprave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Fizičko zlostavljanje - Ilustracija kaznene prijave Proširila se snimka: Maloljetnici zlostavljali autističnog mladića jer ne navija za Dinamo, pronašla ih policija

Depresija

Tvrdi kako je zlostavljanju na poslu izvrgnuta od kolovoza 2012. godine. U međuvremenu je psihički oboljela, dvaput je degradirana te joj je plaća smanjena za više od tri tisuće kuna, a nedavno je doživjela i težak moždani udar.

Sindikat zdravstva Hrvatske: Tužit ćemo ministra Linića za mobing!

"Od strane ravnateljice trpim neugodnu situaciju omalovažavanja, šikaniranja i maltretiranja, čime je ozbiljno narušeno moje psihičko zdravlje. To se naročito očitovalo u omalovažavanju moje stručnosti i mene kao osobe na način da mi se obraća na neprimjeren način (grubi verbalni napadi, govorenje da sam nesposobna, inzistiranje na nevažnim detaljima te na svaki način devalviranje moje stručnosti i ugleda). Kao posljedicu takvog odnosa od strane ravnateljice trpim depresiju, anksioznost i nesanicu", napisla je djelatnica ZJZ-a u prijavi.

Riječ je o diplomiranoj ekonomistici s 35 godina radnog staža u struci, a u ustanovi radi 20 godina. Tvrdi - bez mrlje u karijeri i bez ikakvih prigovora na rad. Na kaznenu prijavu protiv šefice odlučila se nakon druge degradacije, u studenome prošle godine.

"Kad sam se vratila s bolovanja i godišnjeg odmora 12. studenog na posao, ravnateljica mi je dala na potpis novi ugovor o radu, u kojemu mi se mijenja naziv radnog mjesta. Ravnateljica mi je kazala kako će plaća ostati ista. Međutim, tek sam naknadno doznala da je pravilnik o unutarnjem ustrojstvu nedavno izmijenjen te da ću dobiti oko 1500 kuna manje", ispričala nam je djelatnica.

'Čuva radno mjesto'

Zanimljivo je kako se upravno vijeće ustanove sastalo koncem listopada prošle godine i izmijenilo pravilnik o unutarnjem ustrojstvu tako da je smanjilo plaću upravo za radno mjesto koje je ravnateljica namijenila svojoj djelatnici.

Osim što je podnijela kaznenu prijavu, ona je podnijela i privatnu tužbu kojom želi zaštiti svoja prava. Tvrdi kako je dovedena u zabludu prilikom potpisivanja ugovora o radu 12. studenog prošle godine, ali i kako je taj dokument antidatiran, jer nosi datum 1. studenoga, te traži da ga sud poništi. Osim psihičkih tegoba, koje je dijagnosticirao psihijatar, i moždani udar, od kojeg se još opravlja, djelatnica dovodi u izravnu vezu s maltretiranjem koje je više od godinu dana doživljavala na poslu.

Na pitanje koji bi bili motivi ravnateljice da je, kako tvrdi, zlostavlja na poslu, djelatnica kaže kako je o tome neprestance razmišljala. "Rukovodeće mjesto s kojeg sam smijenjena upražnjeno je. Mislim da ga ravnateljica ‘čuva’ za sebi blisku osobu", kazala je djelatnica Zavoda za javno zdravstvo. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene