Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palme na dalmatinskim rivama mnogima su prva asocijacija na našu obalu.


Nažalost, taj prizor mogao bi posve nestati, a sve zbog štetnika palminog drvotočca-pipe, čije ličinke već nekoliko godina uništavaju palme diljem Dalmacije.

Vezani članci Gorio stan u Požeškoj ulici u Splitu - 3 VIDEO Drama u Splitu: Gorio stan na devetom katu zgrade, jedna osoba završila u bolnici Policija, ilustracija Maskirani muškarac u Splitu uletio drugom čovjeku u kuću: Nakon fizičkog sukoba jedan završio u bolnici, drugoga privela policija

U Kaštelima kod Splita i danas smo snimili uklanjanje palmi s rive na kojoj su rasle više od pola stoljeća. Mještani su tužni i zgroženi, a stručnjaci gotovo bespomoćni.

Zvuk pile i rezanje pola stoljeća starog debla palme na rivi u Kaštel Kambelovcu. Šest oboljelih palmi već je posječeno, a bit će ih još.

"Cilo misto srce boli"

"Srce me boli, ne samo mene nego i cilo misto.Trebali su na vrime nešto učiniti", kaže Miljenko Tadin iz Kaštel Kambelovca.

Panorama mjesta preko noći se osiromašuje, a u Dalmaciji je stradalo već na stotine stabala. Slično je na cijelom Mediteranu, stabla trunu. Stručnjaci kažu, mora se sječi.

"Nema druge. I radi sigurnosti da ne padnu grane, da ne bude većeg zla. Ove koje možemo spasit tretirat ćemo kemijski. Stigao je iz Azije. Nema prirodnog neprijatelja. Donje grane se jako brzo suše i cijela frizura dobije pokisli izgled", kaže Ivan Čagalj, upravitelj Komunalnog poduzeća Kaštela.

"Aždaja nije lipa za vidit"

Uzrok je napad kukca crvena palmina pipa. U deblu se vide kukci.Tu su i rupe koje su načinile ličinke.Ne samo da proždiru drvo nego ga i truju svojim toksinima. Odrasli kukac leti i veličine je žohara, ličinka je nalik golemom crvu.

"Predator, aždaja, nije lip za vidit", kaže Tadin.

Stručnjaci u ovoj situaciji uopće ne preporučuju kupovanje sadnica i sadnju novih palmi.