Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor za Ustav

Ostala samo Nataša Novaković: Sabor će još jednom glasati o predsjednici Povjerenstva za sukob interesa

Nataša Novaković (Foto: Pixell)
Nataša Novaković (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Saborski Odbor za Ustav i poslovnik odlučio je da će se u Saboru ponoviti glasovanje o predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Kanidatkinja je ostala samo jedna, Nataša Novaković, kojoj je priv puta za prolaz falio jedan glas. Dalija Orešković odustala je od kandiadture.

Sa sedam glasova za i pet protiv Odbor za Ustav i poslovnik odlučio je da se ponavlja glasovanje o predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Mišljenje Odbora zatražio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što je na glasovanju Nataša Novaković dobila 75 glasova, a Dalija Orešković 46. U međuvremenu, potonja je odustala od kandidature. Oporba je protiv još jednog glasovanja  i traži raspisivanje natječaja.

Pročitajte i ovo Nema zapreka u akademskom napredovanju Banožića - 5 doznaje Dnevnik Nove TV Nema zapreka u akademskom napredovanju ministra Banožića: Povjerenstvo neće pokretati postupak Nataša Novaković Tajno glasanje u Saboru Dosadašnja šefica Povjerenstva Novaković: "Zatvaram priču, odluka mi nije veliko iznenađenje"

Željko Reiner (HDZ), predsjednik Odbora za Ustav i poslovnik, rekao je na početku sjednice da Poslovnik propisuje da se glasovanje ponavlja ako nitko od kandidata ne dobije većinu.

"Kako niti jedna od kandidatkinja za predsjednicu nije dobila većinu, poslovnička odredba određuje ponavljanje glasovanja u kojem ne može sudjelovati onaj koji ima manje od petine. Utvrđeno je kako su obje dobile više od petine. Kako je jedna povukla kandidaturu, glasovanje se ponavlja samo za preostalu. Neće se ponavljati natječaj - poslovnik je jasan", ustvrdio je Reiner. 

SDP-ovac Peđa Grbin smatra da natječaj za čelnog čovjeka Povjerenstva treba ponoviti.

"Kad imamo dvije kandidatkinje, a Sabor ne odabere niti jednu, vrlo je jasno da ih ne prihvaća. U situaciji kada imamo dva kandidata prihvatiti mogućnost da tog kandidata možemo birati dok ne bude izabran je nakaradno. Stoga je naš stav sljedeći - oba su kandidata odbijena, treba reći Odboru za izbor i imenovanja koji će odlučiti hoće li ponoviti glasovanje ili postupak", ustvrdio je Grbin.

Branko Bačić (HDZ) upitao je Grbina bi li tako govoro i da je bilo pet kandidata od kojih je jedan dobio 75 glasova. "Bi li i tada odustali od glasovanja?" upitao je.

Nataši Novaković falio jedan glas

Prije desetak dana Sabor je, birajući novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, izabrao četvero članova, ali ne i predsjednicu, jer niti jedna od dvije kandidatkinje nije dobila potrebnih 76 glasova. Nataša Novaković dobila ih je 75 (jedan premalo), a Dalija Orešković 46. U međuvremenu je Orešković odustala od kandidature.

Budući da zakon ne predviđa što se događa u takvim situacijama, konzultirali smo saborski Poslovnik, kazao je Jandroković citirajući članak 271. koji predviđa ponavljanje glasovanja.

Članica Odbora iz saborske većine Marija Jelkovac (HDZ) ne dvoji da se ispravno postupilo kad se konzultiralo Poslovnik.

Poslovničke odredbe primjenjuju se na izbor svih dužnosnika koji se biraju u Saboru, kaže Jelkovac i podsjeća da sam Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne propisuje proceduru biranja, nego samo kandidiranja. Druga bi stvar bila da je nešto izričito napisano u zakonu, ali kad to nije slučaj, primjenjuju se odredbe Poslovnika, kaže Jelkovac.

SDP-ov član Odbora Arsen Bauk ističe, međutim, kako treba imati na umu da se od saborskog glasovanja dogodio novi trenutak jer je Orešković povukla svoju kandidaturu.

"To netko mora utvrditi", kaže Bauk i navodi da bi nadležni saborski Odbor za izbor i imenovanja morao utvrditi preostale kandidate i novu listu za predsjednicu Povjerenstva. (N.C./Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene