Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Humanitarka "Vjeruj i djeluj"

Akcija zbog koje se cijeli Split digao na noge: Za sredstvo za hodanje skupljali su glazbenici, sportaši i 120 kafića

Pomagalo za hodanje ReWalk (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pomagalo za hodanje ReWalk (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pomagalo za hodanje ReWalk (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pomagalo za hodanje ReWalk (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pomagalo za hodanje ReWalk (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pomagalo za hodanje ReWalk (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Andrija Lipanović i Bruno Mrgan (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Lipanović i Bruno Mrgan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Lipanović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Suvremeno robotsko pomagalo koje osobama s teškim ozljedama kralježnice omogućuje da hodaju donedavno je bilo dostupno samo u privatnim klinikama. Splićanin Andrija Lipanović uz pomoć svojih sugrađana uspio je prikupiti sredstva za kupnju ovog uređaja, a besplatno će ga moći koristiti svi članovi udruge koju je osnovao.

Splićanin Andrija Lipanović za kolica je vezan već pet godina. Koban je bio pad s krova kuće, no pozitivan duh nije ga napustio.

"Bitno je ne zatvoriti se u kuću i što više izlaziti van. Malo vježbe, malo komunikacije s ljudima, malo kave", rekao je.

Pokrenuo je kampanju za kupnju modernog ortopedskog pomagala. Akcija "Vjeruj i djeluj" urodila je plodom.

"Uspjeli smo skupiti sav potrebni novac za nabavu pomagala za hodanje ReWalk, koje će služiti nama tetraplegičarima i paraplegičarima da vježbamo i da se rehabilitiramo", objasnio je Lipanović.

Cijeli se Split digao na noge kako bi se skupila sredstva za pomagalo. Odazvali su se poznati glazbenici, kuhari, sportaši. Pomoć se prikupljala i u više od 120 kafića: "Otvarali smo kasicu ovdje da on odnese novce. Bilo je oko 1700 kuna samo u našoj kasici", rekla je Mira Krišto.

Prije prve šetnje fizioterapeuti će proći obuku za upravljanje sustavom. Robot će ljudima poput Andrije omogućiti uspravan položaj, što donosi niz benefita.

"Rad metabolizma cijelog organizma, korist za zglobove, cirkulatorne probleme, potiče se probava, respiratorni sustav radi puno kvalitetnije. Bez obzira na to što nije potpuno samostalno, ipak je stajanje na nogama", objasnio je viši fizioterapeut Stjepan Boro.

Osnovana je i udruga u kojoj će taj uređaj svi moći koristiti besplatno. Najavljuju dobre vijesti za buduće članove.

"Mozak zaboravlja pokret i na ovaj način ponovno će se moći oživiti te sinapse i pokreti. Neće morati ići u skupe klinike diljem Hrvatske, nego ćemo imati taj aparat ovdje i ljudi će moći vježbati i održavati svoje fizičko stanje", rekao je Bruno Mrgan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene