Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespravna gradnja

Zbog 300-tinjak kuća bageri uskoro u NP Kornati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasnici tristotinjak kuća u Nacionalnom parku Kornati nemaju nikakve dozvole, a uskoro bi ih mogli posjetiti bageri građevinske inspekcije.

Vlasnici kažu da su prije svih država i institucija postojali njihovi djedovi koji su im sve to ostavili. Međutim, ima i objekata koji nisu stambeni, nego vlasnicima donose velike zarade. Rješenja o njihovom rušenju postoje, a oni su svake godine sve veći i ljepši.

Pročitajte i ovo Dramalj - 3 Poziv Domagoja Mikića Mještani ljutiti jer ne mogu dobiti kanalizaciju zbog nelegalnog apartmana. Vlasnik dao urnebesno objašnjenje: "Susjedi su me nagovorili" Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

Kamene su kućice raspršene prekrasnim uvalama. Što ako vlasnici nemaju šanse za ishođenje građevinskih dozvola. "Onda će se izvršenju rješenja, odnosno natjerati vlasnike da objekt uklone sami, ili će to učiniti građevinska inspekcija", ističe Davorin Oršanić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Sigurno ostaju one kuće izgrađene do 68. koje je legalizirala bivša država. Vlasnici ovoj državi ne daju za pravo. "Oni su to gradili iz potrebe, ne iz hira", naglašava Ante Božikov, načelnik općine Murter-Kornati.

Ne vide logiku uklanjanja kuća makar bile u nacionalnom parku. Priznaju metodu vlasništva i nasljedstva. U Nacionalnom parku poštuju zakon i prijavljuju gradnju, ali im je žao stanovnika.

"Ima dosta objekata, koje je domicilno stanovništvo radilo, a koja su nužna za život na ovom području", kaže Neven Baus, direktor NP Kornati. Ali postoje pravila. Postoje i objekti koji nisu stambeni nego služe izvoru velikih zarada. Jednu uvalu s restoranom nazivaju "mali Dubai".

"Inspekcija je donijela rješenje o uklanjanju. Bili su i riješeni žalbeni postupci", kaže Domomir Pavelić, građevinski inspektor. Objekt nije uklonjen jer je nakon odbijene žalbe kod nas moguće i dalje tražiti dozvole. Ali sve je izgleda, pitanje dana. "Neki se objekti neće moći ozakoniti", smatra Oršanić.

Svi postupci još uvijek traju. Na Kornatima ima svega lijepoga, Prema svim prognozama, sliku će skoro narušiti- teški bageri.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene