Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je obrana iznijela završne riječi, odlučeno je da će presuda Sanaderu biti 20. studenog u 10 sati.


Odvjetnici Ive Sanadera izrekli su svoje završne govore na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a ističući da on nije kriv za ratno profiterstvo u slučaju Hypo te primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a te da ga stoga treba osloboditi.

Vezani članci Ivo Sanader izlazi iz kuće u Kozarčevoj Kako će država do Sanaderovih milijuna? Neće biti potrebno niti prodavati blokirane nekretnine Branko Bačić (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Bačić o presudi za Fimi mediju: "HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija"

'Smatram da naš branjenik nije počinio niti jedno od kaznenih djela za koja ga se tereti', kazao je jedan od branitelja Čedo Prodanović. Pritom je upozorio na specifične okolnosti ovog suđenja - od činjenice da se prvi puta sudi bivšem premijeru, do intenzivnog medijskog praćenja ovog slučaja koje je 'manje profesionalno, a više senzacionalističko'.

Ivo Sanader na kraju se sudu požalio da je dobio anonimno pismo iz MUP-a s izlistima telefonskih kontakata Mladena Bajića i određenih novinara, ali i da su njegovi odvjetnici uhođeni

Smatra i da je USKOK počinio niz bitnih grešaka tijekom postupka koje su ga 'bitno determinirale' te je on 'krenuo napamet'. 

>> Zbog 'izdaje Hrvatske' USKOK za Sanadera traži 15 godina zatvora

'Neki bitni svjedoci u istrazi nisu ispitali, dok su se drugi ispitivali previše pa su nerijetko i mijenjali iskaze. U hodu su se mijenjali argumenti, ali se ostajalo pri istom stavu bez ikakvog uzmaka i profesionalnog odmaka', ustvrdio je Prodanović. Dodao je da se obrana pritom prikazivala kao netko tko se 'usuđuje suprotstaviti DORH-u u njegovoj svetoj misiji', a sve pod 'otrcanom sintagmom nulte tolerancije na korupciju'.

'Sve se to događalo uz orkestriranu podršku odabranih medija koji su od DORH-a dobivali podatke, a za uzvrat su nekritički pratili ovo suđenje, pri čemu se svakodnevno pratila osoba Ive Sanadera i njegova obitelj. Godinu dana se o njemu priča na najgori način, naziva ga se veleizdajnikom, a njegovu obitelj se prikazuje kao osobe koje troše novac stečen kriminalom', kazao je.

Ocijenio je da je takva klima stvarala pritisak na sudionike postupka, svjedoke i sud, zbog čega se postavlja pitanje je li ostvario pravo na pravično suđenje. 'Po stajalištu Europskog suda za ljudska prava sigurno ne, ali o tom potom', rekao je Prodanović. Odbacujući optužbe koje Sanadera terete za ratno profiterstvo jer je sredionom 90-ih primio proviziju od austrijske Hypo banke Prodanović je kazao da se toj novoj zakonskoj odredbi pribjeglo samo kako bi se 'izbjegli problemi sa zastarom'.

'To djelo nije u korelaciji s ratnim stanjem koje bi mu omogućilo izvršenje kaznenog djela, osim puke podudarnosti da se to događalo dok je bio rat. Ovo što mu se inkriminira nema elementarne logike, u suprotnom bi se svako nedjelo koje se dogodilo u vrijeme rata moglo goniti po zakonu o ratnom profiterstvu', zaključio je Sanaderov branitelj.

Ponovio je da za to kazneno djelo nema sudske prakse, jer je za njega optužen jedino Sanader, kao i da je tijekom postupka dokazano da je proviziju primio Eugen Laxa, a da Sanader nije niti vodio pregovore s bankom koja je Hrvatskoj 1994. odobrila kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

U nastavku završnog govora obrana iznosi svoje viđenje o iskazima svjedoka i dokaznoj dokumentaciji u slučaju navodnog Sanaderova primanja mita od mađarskog MOL-a radi prepuštanja upravljačkih prava u Ini, zbog čega ga je tužiteljstvo u završnom govoru nazvalo izdajicom nacionalnih interesa.

Prva presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu izreći će se na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak 20. studenoga, nakon što su tužiteljstvo i obrana u posljednja dva dana iznijeli svoje završne govore u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Nasuprot obrani koja tvrdi da Sanader nije počinio niti jedno kazneno djelo i da ga se treba osloboditi, tužiteljstvo je za njega jučer zatražilo najveću zakonom propisanu kaznu od 15 godina zatvora.

U posljednjem obraćanju sudu Sanader je ponovio riječi svojih odvjetnika da je krunski USKOK-ov svjedok Robert Ježić lažnim terećenjem kupio svoju slobodu, a tužiteljstvo je optužio i za puštanje tajnih dokumenata u medije. 'Kako da im vjerujemo da ne puštaju tajne dokumente kada DORH nije podnio niti jednu kaznenu prijavu protiv bilo kojeg počinitelja, pa makar i anonimnog, niti protiv bilo kojeg medija koji su objavili dokumente koji su im dostavili'.

Tvrdi da je to pred drugim sudom potvrdio i novinar Igor Alborghetti rekavši da tajne dokumente dobiva od USKOK-a. Sanader je kazao i da je provjeru navoda o curenju podataka zatražio i od Sabora te da je u međuvremenu 'iz MUP-a dobio anonimni dopis u kojem je popis kontakata Mladena Bajića s odabranim novinarima koji su dobivali tajnu dokumentaciju'.

'Uhodili su moj odvjetnički tim'

Kazao je i da je tijekom cijelog postupka rad njegova odvjetničkog tima bio uhođen bez naloga. Naveo je primjer da su u lipnju ove godine ispred kuće njegovih dvoje odvjetnika uočena dva civilna automobila čije registracije nema u evidenciji.

'Zatražena je provedba od mjerodavnih odbora u Saboru, nakon obrade ćemo vidjeti o čijim se vozilima radi. Mene to navodi na zaključak da DORH povlači poteze koji idu mimo zakona, koji nisu utemeljeni u zakonu, a sve zbog toga jer nisu kroz postupak doveli niti jedan materijalni dokaz koji bi utvrdio moje bilo kakvo inkriminirano ponašanje', ustvrdio je Sanader.

Poričući da je kriminalac podsjetio je da je na izborima u dva navrata dobio legitimitet hrvatskih građana te da je vladu vodio savjesno na što je vrlo ponosan. Predstavnica USKOK-a njegove je tvrdnje o nezakonitim postupcima tužiteljstva u potpunosti odbacila, priznajući tek da je 'tužiteljstvo krivio za sve' jer su oni autori optužnice. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju