Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je napravila znatan napredak u području pravosuđa i temeljnih prava i treba nastaviti s naporima kako bi stvorila vjerodostojnu evidenciju rezultata, ocijenila je Europska komisija u privremenom izvješću za pregovaračko poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava.


Komisija je danas, tjedan dana ranije nego što je bilo predviđeno, prihvatila privremeno izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, najtežeg poglavlja u pregovaračkom procesu, od kojeg će zavisiti završetak cijelog procesa pregovora Hrvatske i EU-a.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele je rekao da je cilj završetka pregovora u lipnju 'vrlo ambiciozan cilj' i da će za njegovo ispunjavanje Hrvatska trebati 'udvostručiti napore' kako bi ispunila zahtjeve u određenom broju mjerila u ovom poglavlju.

Vezani članci Slika nije dostupna Fuele: U svibnju ćemo znati više o spremnosti RH Slika nije dostupna 'Završetak pregovora u lipnju nije nemoguć'

>> Swoboda: Hrvatska treba završiti pregovore, onda odrediti datum izbora

'Lopta je na strani Hrvatske i ovo izvješće ne zatvara vrata što se rokova tiče', odgovorio je Fuele na pitanje može li Hrvatska završiti pregovore u lipnju.

'Hrvatska je napravila znatan napredak u području pravosuđa i temeljnih prava. Međutim, preostalo je još posla, posebice u uspostavi uvjerljive evidencije rezultata u području pravosuđa i borbe protiv korupcije, rješavanju pitanja nekažnjivosti ratnih zločina i rješavanja pitanja vezanih uz povratak izbjeglica', kaže se u zaključcima izvješća.

U zaključcima se navodi da Komisija 'potiče Hrvatsku da udvostruči napore na ispunavanju svih mjerila za zatvaranje u poglavlju 23'. Komisija također ističe da će nastaviti pozorno pratiti napredak i podupirati Hrvatsku kroz tehničku ekspertizu i financijsku pomoć kako bi ispunila mjerila u ovom poglavlju.

Čim Komisija ocijeni da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje, podnijet će Vijeću izvješće o mjerilima i nacrt pregovaračkog stajališta za zatvaranje poglavlja, stojiu zaključcima izvješća

'Čim Komisija ocijeni da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje, podnijet će Vijeću izvješće o mjerilima i nacrt pregovaračkog stajališta za zatvaranje poglavlja u skladu s uspostavljenom procedurom', navodi se u zaključcima izvješća. Komisija u svom izvješću ocjenjuje deset mjerila za zatvaranje u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, koja pokrivaju četiri područja: pravosuđe; borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala; temeljna prava; suradnju s Haaškim sudom.

Smanjen zaostatak starih kaznenih predmeta

Glede zaostalih sudskih predmeta Hrvatska je ponešto smanjila ukupni zaostatak, za 1,3 posto u razdoblju od prosinca 2009. do prosinca 2010. Zaostatak starih kaznenih predmeta smanjen je za 10,6 posto. Međutim, zaostatak građanskih predmeta starijih od tri godine povećao se za 3,8 posto.

Što se tiče ratnih zločina, Komisija navodi da je Hrvatska ostvarila napredak u uspostavi 'evidencije rezultata u nepristranom vođenju slučajeva pred sudovima i u zaključivanju određenog broja postupaka protiv osoba različitog etničkog podrijetla'.

U borbi protiv korupcije, Hrvatska je ojačala kapacitete USKOK-a, a policija je postala efikasnija, navodi Komisija. Komisija ističe da se kod 'korupcije na najvišoj razini i kod slučajeva javne nabave još nije stiglo do sudskih presuda'. 'Potrebno je testirati sposobnost sudova da primjereno vode slučajeve', kaže se u dokumentu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju