Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saslušanjem četiriju svjedoka danas je na Županijskom sudu u Osijeku završio istražni postupak u tzv. slučaju selotejp, tijekom kojega je u proteklih pet mjeseci saslušano ukupno 130 svjedoka optužbe i obrane sedmorice osumnjičenih za ratni zločin na obali Drave u Osijeku 1991. godine.


Zamjenik predsjednika Županijskog suda u Osijeku i glasnogovornik Miroslav Rožac istaknuo je kako je istražni sudac Mario Kovač danas sve spise predao Županijskom državnom odvjetništvu koje u roku od 15 dana treba odlučiti hoće li podignuti optužnicu ili će odustati od optužnice.

Vezani članci Andrija Jarak Stotine tisuća stranica transkripata u aferi Vjetroelektrane: I neki sadašnji ministri mogli bi postati svjedoci Slika nije dostupna Optuženik Krnjak traži povratak u pritvor

Državno odvjetništvo može tražiti i dopunu istrage te produžetak roka od 15 dana za donošenje odluke, kazao je Rožac.

Od 130 ispitanih svjedoka 101 je predložilo Odvjetništvo, a 29 obrana sedmorice osumnjičenika među kojima je i Branimir Glavaš.

Istražni sudac Mario Kovač odbio je 27 svjedoka Županijskoga državnog odvjetništva i sedam svjedoka obrane Branimira Glavaša. 

Od 29 svjedoka obrane svih osumnjičenika 18 je svjedoka obrane Branimira Glavaša.

Na novinarski upit kolika je zatvorska kazna predviđena za zločine koji se stavljaju na teret osumnjičenicima, rekao je do 20 godina po starom Kaznenom zakonu koji je važeći za ta djela.

Nakon današnjeg istražnog postupka pred zgradom Županijskog suda u Osijeku odvjetnici Branimira Glavaša Dražen Matijević i Marko Dumančić izjavili su novinarima da "nema osnova za podizanje optužnice", ali da će "ona sigurno biti podignuta jer je riječ o politički montiranu procesu".

Odvjetnik Matijević je rekao da je u ime svoga branjenika danas "istražnom sucu Kovaču dostavio podnesak Branimira Glavaša na 25 stranica i s 50 dokumenata kao dopunu iskaza koji je Glavaš dao istražnom sucu Kovaču 23. listopada".

Podnesak se odnosi i na niz detalja iz istražnog postupka .

Ljubica Vrsaljko-Matijević, odvjetnica osumnjičene Gordane
Getoš-Magdić, rekla je kako će tražiti da "sudski proces, ako do njega dođe, bude javan kao što je trebao biti i istražni postupak". 

Najavila je da će "javnost biti iznenađena brojnim detaljima koji su protivni pravu i pravnoj državi" te dodala da "nijedan proces za ratne zločine do sada nije bio tajan, pa čak ni u Haagu te smatramo da ni ovaj postupak nije trebao biti tajan".

U tzv. slučaju selotejp osumnjičeni se terete za ubojstva deset osoba na obali Drave u Osijeku i pokušaj ubojstva Radomira Ratkovića koji danas živi u Srbiji.