Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima rješenja ali nitko ne sluša

Zatvori mogu onemogućiti razgovore zatvorenika putem mobitela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O lagodnom životu u hrvatskim zatvorima dosta se pričalo posljednjih godinu dana. No ni nakon postroženih uvjeta stanje se nije posve promijenilo. Potvrđuju to i posljednje informacije o mobitelu i karticama različitih operatera navodno pronađenima u ćeliji Jakše Cvitanovića Cvika.

Da zatvorenici i dalje nesmetano komuniciraju s vanjskim svijetom, državi nije tajna. Ministarstvo pravosuđa na to je upozorio i jedan sudski vještak. No na pismo mu nikada nitko nije odgovorio. Zatvaranje vrata zatvora ne znači čini se i kraj komunikacije na kakvu su naviknuli oni koji se iza njih nalaze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna relaksacija iza rešetaka Prva faza popuštanja mjera: Objavljeno čega se moraju pridržavati zatvorenici i oni koji ih žele posjetiti Slika nije dostupna sve više umrlih Koronavirus hara američkim zatvorima, u nekima zaraženi gotovo svi zatvorenici

Svjestan tog problema je i Đuro Lubura, stručnjak i stalni sudski vještak za telekomunikacije i prisluškivanje, koji je nadležnima je ponudio riješenje. No, oni za to nisu imali sluha. 'Početkom ove godine poslao sam dopis upravi za zatvorski sustav Ministarstvu pravosuđa, u kojem sam ponudio svoje usluge upravo kako bih pomogao riješiti problem nelegalne komunikacije u zatvoru. Do danas me nitko nije kontaktirao niti zatražio moju pomoć', rekao je.

Ministar Šimonović svjestan problema

Postoji nekoliko načina, a financijski nije riječ o nedostižnim investicijama. 'Ad hoc riješenja koštaju nekoliko tisuća eura i potrebno je obučiti jednog djelatnika zatvorskog sustava koji pomoću tog uređaja otkrivao nelegalne komunikacijske uređaje. Drugi način je nešto skuplji i inteligentniji, a uključuje postavljanje uređaja u zatvorske ćelije koji otkrivaju i onemogućavaju komunikaciju', istaknuo je Lubura.

Da u zatvor bez većih problema mogu ući i droga i mobiteli, javna je tajna. Ministar pravosuđa Šimonović rekao nam je u telefonskom razgovoru da je svjestan problema. U nekim zatvorima nemaju, kako nam je rekao, čak ni detektor metala. Sve bi to trebao riješiti njegov akcijski plan. Ministar već sutra kreće u inspekciju po zatvorima, a započet će u Splitu.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene