Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Promjene počinju večeras''

Peđa Grbin novi je predsjednik SDP-a: ''Ne želim politiku u kojoj se prepucavamo i svađamo. Kritizirat ćemo ono što je loše i nuditi rješenja''

Peđa Grbin
Peđa Grbin Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Peđa Grbin, Davor Bernardić i Željko Kolar Peđa Grbin, Davor Bernardić i Željko Kolar Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr +0 Peđa Grbin Galerija 1/3 >>
Peđa Grbin četvrti je predsjednik SDP-a. U drugom krugu unutarstranačkih izbora s osvojenih 65 posto glasova pobijedio je protukandidata Željka Kolara koji je dobio 35 posto glasova.

Peđa Grbin četvrti je predsjednik SDP-a nakon što je u subotu u drugom krugu unutarstranačkih izbora s osvojenih 65 posto glasova pobijedio protukandidata Željka Kolara koji je dobio 35 posto glasova.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema"

Grbin je zahvalio svima koji su u posljednja tri mjeseca bili uz njega i pomogli mu da dođe do čela stranke. ''I Željko, nemojte se ljutiti, krast ću ono što ste govorili jer za dobre ideje u politici nema copyrightsa'', rekao je svom oponentu Željku Kolaru.

Rekao je da promjene u SDP-u počinju već večeras. 

''Večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao, tko je koga podržavao. Od večeras smo jedan SDP, koji radi za bolju budućnost Hrvatske, SDP koji zanimaju samo pravda, jednakost i sloboda, koji radi za sve i u kojemu rade svi, stranka koja otvorena prema drugima i iz koje ne isključujemo'', poručio je novi predsjednik.

Podjele su prošlost

Rekao je da želi jasnu politiku SDP-a.

''Politiku koja će se brinuti samo o jednom, a to su problemi naših sugrađana i kako ih rješavati. Ne želim politiku konflikta, ne želim politiku u kojoj se prepucavamo i svađamo, želim politiku u kojoj stvaramo'', zaključio je.

''Ono što je loše ćemo kritizirati i nuditi rješenja'', rekao je Grbin.

Kada je riječ o podjelama u stranci, Peđa Grbin je poručio da su one ''apsolutno rješenje''. ''Jedino je bitno da smo svi zajedno SDP i da jedan čovjek ne čini stranku'', odgovorio je.

Na pitanje o lokalnim izborima, Grbin je odgovorio da će SDP imati svog kandidata u Zagrebu. ''I taj kandidat će pobjediti i postati novi gradonačelnik grada Zagreba'', kaže.

Negodovanja u SDP-u izazvala je mogućnost ulaska Željka Sabe u Predsjedništvo stranke. Grbin je kazao je ''izbor Željka Sabe u predsjedništvo SDP-a teret za SDP''.

Bernardić: Novi čelnici su veterani

Bivši predsjednik stranke Davor Bernardić čestitao je Grbinu na pobjedi, kao i svim članovima na odabiru novog čelnika SDP-a.

''Život je pun izneđanjenja, nepredividih stvari. Mislim da je u životu i politici najvažniji predani rad s kojim možeš ostaviti trag na način da zadržiš dostojanstvo. Ponosan sam što smo u četiri godine upravo to napravili i nove standarde u SDP-u i politici. Usudili smo se i uključivali različite stranke i platforme, nove standarde i kad je u pitanju ravnopravnost spolova i u Saboru i stranci'', kazao je Bernardić.

Dodao je da se on sam povukao nakon poraza na parlamentarnim izborima.

''To je sudbina predsjednika velike stranke, predsjednika SDP-a. Ne pobjediš i odlaziš. Pitali su me je li bilo teško. Nije bilo teško jer smo radili za našu stranku i našu naciju. Ono što je teško jest gledati desteke tisuće mladih koji su napustili zemlju, umirovljenike koji žive u neimaštini i teško je gledati kako korupcija razdire naše društvo'', poručio je i dodao da ''borba ovdje ne prestaje''.

Kazao je da sada sve ostaje na novom vodstvu stranke. ''Riječ je o ljudma koji su u stranačkom smislu veterani. Želim im puno uspjeha i sreće i da imaju najmanje onoliko podrške koliko sam ja imao u četiri godine svoga rada'', zaključio je Bernardić.

Grbinu je na pobjedi čestitao i njegov suparnik Željko Kolar. ''U SDP-u ima mnogo snage i volje, a vjerujem da će u novom predsjedniku biti volje da okupi ljudi da se bore za bolju Hrvatsku'', rekao je Kolar.

''Grbin je ukazivao na pogrešno u stranci'' 

Potpredsjednica SDP-a za Dnevnik Nove TV je kazala da smatra kako Grbin ''ima sadržaj, vjerodostojnost i radišan je''.

''Činjenica je da su ga građani Hrvatske kao takvoga prepoznali i na parlamentarnim izborima na kojima je dobio uvjerljivi broj glasova. Legitimet građana ima, a sve te svoje osobine sada treba prenijeti i na način na koji SDP treba raditi''', poručuje Glasovac.

Na pitanje hoće li Grbinu u vodstvu stranke smetati to što je bio ''simbol podjele u SDP-u'', potpredsjednica smatra da je kritičko razmišljanje ''bolje nego licemjerno tapšanje po ramenu''. 

''Peđa je vrlo jasno ukazivao na ono što smatra da je pogrešno, a s druge strane bio vrlo vrijedan u Saboru. Ja ću se i dalje zalagati za takav pristup'', poručila je Sabina Glasovac i dodala da se mora početi raditi - već sutra.

Kada je riječ o napetom odnosu premijera Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića, koji formalno nije član SDP-a, Glasovac smatra da to neće štetiti SDP-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene