Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zatvaranju državnih granica pred izbjeglicama bio bi poraz Europe, pa se volonteri i civilno društvo moraju boriti protiv te pojave, ključna je misao rasprave aktivista i volontera iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, održane u srijedu navečer u Zagrebu u organizaciji Inicijative „Dobrodošli“ za podršku izbjeglicama.


Mjesec dana nakon što je humanitarna izbjeglička kriza zahvatila i Hrvatsku, volonteri su podsjetili da su oni često bili prvi, pa ponegdje ne tako kratko vrijeme i jedini koji su prišli i pružili pomoć izbjeglicama, te potaknuli na pozitivan odnos društva prema humanitarnoj katastrofi.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Razmještanje izbjeglica nije dovoljno - što s ostalih 350.000?' Slika nije dostupna Mađarska: Hrvatska je iznevjerila EU propuštajući migrante

Oni su se požalili da je organizacija prihvata i prijevoza izbjeglica koju provode državna tijela suviše administrativna i kruta, da je država od tranzitnih kampova napravila izolirana mjesta, a izbjeglice „prevoze kao stoku i drže ih udaljene od građana“.

Civilno društvo treba imati bolju koordinaciju i izvršiti pritisak na svoje vlade, kao ne bi došlo do zatvaranja granica, rečeno je.

AUSTRIJA IMA VELIKI PROBLEM 'Uskoro bi mogla prestati prihvaćati izbjeglice'

Paljenje 27 šatora danas u Sloveniji upozorenje je i snažna poruka što izbjeglice misle o zatvaranju Europe, kazala je aktivistica iz Slovenije i dodala da izbjeglice i volonteri imaju iste stavove o tome.

Europa će biti bolja ako primi ove ljude, kazala je i dodala da zatvaranje granica neće spriječiti ulazak izbjeglica, ali će povećati rizik i opasnosti za te ljude.

Ocijenjeno je da je civilno društvo Njemačke najjače i da ima snažan utjecaja na vladu, ali i pozitivan utjecaj na civilni sektor izvan Njemačke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju