Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na znanstvenom skupu 'Kardinal Alojzije Stepinac - svjedok vremena i vizionar za treće tisućljeće' jednoglasno je usvojena Izjava u kojoj se traži revizija političkih procesa protiv zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca i drugih domoljuba i poziva se Vladu i Sabor da to omoguće izmjenom Zakona o kaznenom postupku, priopćila je Varaždinska biskupija.


Predlaže se i osnivanje pravno-povijesne komisije, koja bi imala zadatak da objektivno i znanstveno utemeljeno da svoj pravno-povijesni sud o svim političkim procesima u razdoblju od godine 1945. do 1990. na tlu bivše komunističke Jugoslavije.

Vezani članci Slika nije dostupna Ukradena slika vrijedna desetak tisuća kuna Slika nije dostupna Preminuo tajnik Alojzija Stepinca

U Izjavi se pozivaju Vlada Republike Hrvatske, kao mogući predlagatelj izmjena Zakona o kaznenom postupku, ili izravno Hrvatski sabor, da predlože promjenu čl. 490. Zakona o kaznenom postupku - ZKP (st. 3. i 4.) koji je dao mogućnost revizije, ali i dvogodišnji rok za njeno pokretanje, koji je istekao 31. prosinca 2000.

Budući da je, navodi se, učinjen 'grijeh propusta', te nije do danas pokrenut postupak za reviziju procesa protiv zagrebačkog nadbiskupa Alojzija kardinala Stepinca, blaženika Katoličke Crkve, u Izjavi stoji da je 'sazrijelo vrijeme da se ta povijesna nepravda ispravi'.

Ističe se da je temeljno pitanje i završna misao simpozija - treba li presudu protiv zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca iz godine 1946., koju je donio Vrhovni sud Narodne Republike Hrvatske i danas smatrati postojećom i pravno utemeljenom. Hrvatski sabor je Deklaracijom iz 1992. tu presudu proglasio nepravednom, ali ona nije poništena, ističe se u priopćenju.

Simpozij su suorganizirali Varaždinska biskupija i župa Lepoglava, a održan je na dan kada je prije točno 57 godina nadbiskup Stepinac narušenoga zdravlja, a pod pritiskom svjetske javnosti, izašao iz lepoglavske kaznionice i prebačen je u kućni pritvor u Krašić gdje je i umro.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju