Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo bi danas u podne odlučiti o zahtjevu za puštanjem na slobodu Josipa Matanovića i Igora Petlevskog, dvojice optuženika u slučaju 'veliki maestro' koji su jedini još u pritvoru.


Ostalih šestero optuženika od ranije su pušteni da se brane sa slobode, a posljednji od njih, drugooptuženi bivši potpredsjednik Hrvatskog Fonda za privatizaciju (HFP) Robert Peša izašao je iz pritvora prošlog tjedna. Njemu je Ustavni sud usvojio tužbu ustvrdivši da je više od 20 mjeseci bio pritvoren u nehumanim uvjetima u zagrebačkom zatvoru u Remetincu te da se pritvor u njegovom slučaju pretvorio u kaznu.

Vezani članci Ivan Čorkalo Cure novi detalji istrage USKOK-a u Ministarstvu zdravstva: Dvije tvrtke, pet spornih ugovora, 18 milijuna kuna... Berislav Šipuš Peglao službenu karticu: Bivši ministar kulture osuđen na godinu dana zatvora

Pozvavši se na tu odluku Ustavnog suda branitelji su zatražili ukidanje pritvora i za prvooptuženog bivšeg potpredsjednika HFP-a Matanovića i trećeoptuženog bivšeg šefa Odjela za nekretnine HFP-a Petlevskog koji su iza rešetaka od sredine lipnja 2007.

Matanović i Petlevski također u nehumanim uvjetima

Branitelji su upozorili da su njih dvojica također smješteni u nehumanim uvjetima te da više nema nikakvih osnova za njihovim zadržavanjem u pritvoru. Ustvrdili su da je USKOK zlouporabio procesna prava jer je četiri dana prije isteka pritvora zatražio proširenje istrage i to samo kako si opravdao daljnje produljenje pritvora.

Tužiteljica iz USKOK-a usprotivila se puštanju na slobodu dvojice optuženih za korupciju u HFP-a. Podsjetila da su oni osumnjičeni za zlouporabe položaja i ovlasti i druga teška koruptivna kaznena djela te ustvrdila da i dalje postoje razlozi za pritvorom.