Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Beogradu

Zatočeni i nestali: Grujić i Odalović prvi put o otvorenim pitanjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rješavanje problema nestalih važno je humanitarno i državno pitanje, rekli su predsjednik hrvatskog Povjerenstva za zatočene i nestale Ivan Grujić i njegov srbijanski kolega nakon sastanka u Beogradu na kojem su prvi put razgovarali o otvorenim pitanjima kao što je Vukovarska bolnica.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, koju je održao zajedno s Odalovićem, predsjednikom srbijanske Komisije za nestale osobe, Grujić je istaknuo da je prvi put bilo riječi o otvorenim pitanjima te da je razmijenjena dokumentacija iz tog područja. Taj prvi korak ohrabruje da će otvaranje tih pitanja donijeti i konkretne rezultate.

Pročitajte i ovo Ivanka Baketarić Kraj potrage Policija pronašla nestalu ženu Ilustracija Javlja policija Muškarac koji je nestao u Novom Selu je pronađen

‘Otvoreno pitanje je dokumentacija Vukovarske bolnice, dakle, prvi put nakon deset godina mi smo dobili jedan od dokumenata koji se odnosi upravo na to otvoreno pitanje. Drugo otvoreno pitanje su nestale osobe koje su bile na teritoriju tadašnje Srbije i upravo u tom pravcu smo dobili jedan popis osoba koje su bile u logorima Stajićevo i Begejci. Taj popis je temelj analize i tek nakon njegove analize moći ćemo reći ima li određeni konkretni rezultat, ali vrlo je važan prvi korak’, istaknuo je Grujić.

Za Hrvatsku je najvažnije pitanje masovnih i pojedinačnih grobnica na ranije okupiranim područjima Republike Hrvatske, za koje ona inzistira na dobivanju podataka, naglasio je Grujić. Predsjednik srbijanske Komisije Veljko Odalović ocijenio je da su na sastanku postignuti rezultati koji raduju, prvenstveno obitelji nestalih osoba. Utvrđivanje sudbine nestalih je humanitarno pitanje i vrlo važno državno pitanje, rekao je.

‘Razrješenje ove problematike je sasvim sigurno nešto što iznimno pridonosi i stabilnosti u regiji i razrješenju mnogih otvorenih slučajeva i pitanja koja opterećuju odnose Srbije i Hrvatske. Naši predsjednici su ovo pitanje stavili u prvi red prioriteta i mi, kao predsjednici komisija, sasvim sigurno ćemo veoma odgovorno sve zadatke koji su pred nas postavljeni i realizirati’, kazao je Odalović.

Povjerenstva su u utorak u Beogradu počela dvodnevni sastanak kojem su nazočili predstavnici ministarstava vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava dviju zemalja. Razmijenili su informacije i dokumentaciju sukladno potpisanom Sporazumu i Protokolu o suradnji u traženju nestalih osoba i preuzetim obavezama na prethodno održanim sastancima, radi rješavanja pitanja osoba koje se vode kao nestale u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene