Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski odbor za Ustav podijelio je novac zastupnicima koji im po zakonu pripada iz proračuna za prva tri mjeseca.


Muški zastupnik 'vrijedi' 88.939,20 kuna dok zastupnica proračun u tri mjeseca košta 97.833,12 kuna.

Vezani članci Mladen Vedriš Jesu li građani opravdano zabrinuti da će biti još gore? Stručnjak o divljanju cijena i koliko će još rasti? "Potrebna je intervencija države" Policajci, ilustracija MUP se oglasio o slučaju Njonjo - Pajser: Objasnili protokol postupanja sa štićenim osobama

Na novac iz proračuna imaju pravo sve stranke i zastupnici koji su ušli u Sabor. No prvoga puta imamo slučaj zastupnika koji su na izborima povjerenje građana dobili s jednom strankom, a sada su u Saboru ili nezavisni ili su osnovali svoju stranku.

'To je prijevara i krađa', kazao je Milorad Pupovac. SDSS je na izborima dobio tri zastupnika. No nakon izbora Mirko Rašković napustio je SDSS, a sada je u Saboru nezavisni zastupnik. Kako je prisegnuo kao takav i stranku napustio prije konstituiranja Sabora ima pravo na novac iz proračuna.

Sve je po zakonu, ali Pupovca ljuti jer sve smatra prijevarom.

Pokušao ga je na odboru za Ustav utjesiti Robert Podolnjak iz MOST-a. Tvrdi nikome ova podjela novca nije tako velik problem kao MOST-u.

MOST je naime na izborima dobio 19 zastupnika. U međuvremenu napustili su ih Drago Prgomet i još dvije zastupnice sa svojom strankom. Osnovana je stranka Hrid Drage Prgometa koja je, na konstituiranju Sabora, imala tri zastupnika, točnije dvije zastupnice i jednog zastupnika. Hrid i Drago Prgomet tako imaju pravo na 284.604,43 kune za tri mjeseca.

U međuvremenu Gordana Rusak im je okrenula leđa, izašla iz novoosnovane stranke i ušla u klub HSLS-ovih kao nezavisna, ali novac ostaje Prgometu.

MOST je ostao i bez novca Stipe Petrine jer je i on pri konstituiranju imao osnovanu stranku i pravo na svoj novac.

HDZ je stranka koja dobiva najviše novca za tri mjeseca, ukupno 4.500.323,42 kn za njihovih 44 zastupnika i 6 zastupnica

SDP za 26 zastupnika i 16 zastupnica ima pravo na 3.966.688,23 kune.

MOST će, za svojih 12 zastupnika i 3 zastupnice, za tri mjeseca dobiti 1.360.769,73 kn.