Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnospravnost spolova

Zastupljenost žena na lokalnim izborima ne smije pasti ispod 40 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin Ured za ravnopravnost spolova priopćio je danas da je uoči predstojećih lokalnih izbora tiskano drugo izdanje Preporuke Rec(2003)3 Odbora ministara Vijeća Europe državama članicama o uravnoteženom sudjelovanju žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju, prema kojoj ta zastupljenost ne bi smjela pasti ispod 40 posto.

U Preporuci se pojašnjava da uravnotežena participacija i žena i muškaraca, u bilo kojem tijelu koje odlučuje u političkom ili javnom životu, ne bi smjela pasti ispod 40 posto. Uz Preporuku je tiskan i Memorandum s objašnjenjima u nakladi od 2000 primjeraka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko 57 posto nezaposlenih žena Obljetnica Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena Slika nije dostupna Liste kroje muškarci U Dalamaciji ima najmanje žena u politici

Na osnovi toga države članice Vijeća Europe pozvane su da razmotre uvođenje različitih mjera, uključujući i zakonske izmjene, s ciljem uvođenja uravnoteženije participacije žena i muškaraca u političkom i javnom životu. Navedene odredbe postale su sastavni dio novog Zakona o ravnopravnosti spolova donesenog u srpnju prošle godine, a koji obvezuje političke stranke da prilikom predlaganja izbornih lista ispoštuju odredbu o najmanje 40 posto zastupljenosti jednog spola.

S obzirom na održavanje općih lokalnih izbora u svibnju ove godine, kao i trajnu podzastupljenost žena u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, Ured za ravnopravnost spolova tiskao je Preporuku kako bi s njenim sadržajem upoznala javnost, političke stranke, lokalne vlasti, javne službe i nevladine organizacije.

U Preporuci se posebno ističe i odgovornost medija za nestereotipno prikazivanje i osiguravanje jednake vidljivosti žena i muškaraca tijekom izbornog procesa. Tekst Preporuke dostupan je javnosti u elektronskom obliku na internetskim stranicama Ureda, a svi zainteresirani za nabavu dodatnog tiskanog izdanja ove publikacije mogu se obratiti tajništvu Ureda na tel. 01 6303090 ili putem elektroničke pošte ured.ravnopravnost@vlada.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene