Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno saznaje

Zašto se snahe i svekrve ne vole?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vječno na tankom ledu! Tako bi se mogao sažeti odnos na relaciji snaha -svekrva, zet-punica! Ili je ipak sve prenapuhano?

Zašto se i majka naše bolje polovice uvijek pomalo gleda preko oka? Psiholozi i etnolozi tvrde,dio je to ostavštine nekih davnih dana, kada je snaha i općenito žena, imala puno teži život, saznaje Provjereno. Njezino je bilo da šuti i služi.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

Katica Maurović iz Jablanovca, nedaleko od Zagreba, ispričala nam je kako je to bilo u vrijeme dok je ona bila djevojčica. Snaha je morala osim kuhanja, spremanja, rada na imanju, svoju svekrvu oslovljavati sa Vi, a svekru i noge prati. Ona koja bi se pobunila, ne bi dobro prošla. No vremena su se promijenila.

Danas mladi većinom žive sami, nema velikih obiteljskih zajednica koje su njegovale upravo taj odnos, kako ga Katica zove, polurobovlasnički. No predrasude o svekrvama i punicama i danas žive. Vjerojatno jer još ima nešto u svemu tome, kroz smijeh dodaje Katica. Njeno je selo, točnije dio Medvednice iznad Jablanovca poprište legende o Kamenim svatovima. Priča je to o zločestoj svekrvi koja je proklela snahu i vlastitog sina!

'Dovedite i vi svoju punicu u klaonicu...i mesnicu'

Bez obzira što je inspirira generacije i generacije da zbijaju šale na račun punica i svekrva rijetki su istraživali i proučavali ovaj fenomen koji je prisutan u mentalitetu ne samo našeg naroda. Tako je kaže pisac i novinar Igor Kokoruš iz Bjelovara, jedno vrijeme u njegovu gradu postojala reklama koja je glasila: 'Dovedite i vi svoju punicu u klaonicu...i mesnicu'.

No on je kao i krojačica Ivanka iz Zagreba jedan od srećkovića. Njegova punica Marijana,i Ivankina svekrva Josipa  sve su samo ne sterotipne svekrve odnosno punice! Ivanka sa svojom dijeli radni, a Igor životni prostor. I sve funkcionira savršeno. Unatoč stereotipima. Ni Ivanka svoju svekrvu ne smatra aždajom,ako što ni Igor ne misli da je najbolja punica samo ona ohlađena.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene