Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak polovina onih koji odu na godišnji vrate se iscrpljeni, kažu stručnjaci. Previše očekuju, nedovoljno spavaju, preaktivni su, pretjeruju s hranom i alkoholom. Što napraviti da ne bude tako?


'Oko 50 posto ljudi koji odu na godišnji odmor vraća se umorno s godišnjeg odmora', rekao je dr. Petar Turčinović, psiholog.

Vezani članci Tko to tamo spava? Uvukle su se u skrovita mjesta, mogle bi biti živuće skrivene kamere Uzbudljivo na plažama (Foto: Instagram/Reddit) - 16 Na plažama se može vidjeti stvarno svašta: Nebuloze koje izvode neki turisti dobro su nas nasmijale

Često se s odmora vraćaju i previše osunčani. 'Želimo pokazati da smo bili na godišnjem odmoru, no naša koža ne može zadovoljiti tu našu želju da u kratkom roku zadobijemo tamnu boju i onda dobijemo uglavnom opekline', rekla je dr. Ivana Nola, dermatologinja.

>> Otputujete na ljetovanje, a kuću vam 'čuva' lažni policijski auto

Ali nisu to jedine opekline. 'Mnogi na plažu dolaze na motorima. U kupaćim kostimima sjedaju na motore i što se dogodi? Da nogu prislone na vreli auspuh', ispričala je dr. Nola.

'Na godišnjem se obično računa na ugodne stvari, ali se ne računa na gužvu, na buku ispod prozora sobe, na poteškoće sa spavanjem, na pakiranje, na raspakiranje, na povećani trošak', objašnjava dr. Turčinović.

Neki su preaktivni, ne spavaju da ne bi nešto propustili, premalo ili previše jedu. Piju alkohol. 'Sve to uvjetuje da organizam oslabi i da pati, da bolujemo od virusnih enteritisa, povraćanje povišenja temperature', rekla je dr. Ivanka Trestenjak - Rajković, liječnica opće medicine.

Mnogi se s godišnjeg vraćaju s herpesom. 'To su oni zaista iscrpljeni, koji žele toliko toga u kratkom vremenskom periodu proživjeti. Zato je nužno prijelazno razdoblje prije povratka na posao', dodaje dr. Trestenjak - Rajković.

Preporuča se da se s putovanja kući vraćamo minimalno jedan dan prije odlaska na posao. Optimalno bi, kaže dr. Turčinović bilo 15 dana godišnjeg. No, netko će se odmoriti u dva tri dana, a nekome ne bi bio dovoljan ni mjesec.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook