Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o Kalmeti

'Zašto premijerka nije došla braniti Kalmetu?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ovi saborski zastupnici upitali su danas zašto premijerka nije došla braniti Božidara Kalmetu.

SDP je danas u sabornici od zastupnika zatražio da izglasaju nepovjerenje ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti, optužujući ga da je u šest godina, koliko vodi resor, stvorio ‘blagodatnu klimu za kriminal i korupciju’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojke nisu sklone Milanoviću Smjena Kalmete ne prolazi, SDP nema dovoljno ruku Slika nije dostupna Nakon uhićenja u HAC-u SDP traži od Sabora da smijeni ministra Kalmetu

>> Kalmeta: Za neke me stvari treba i pohvaliti

SDP-ov Željko Jovanović istaknuo je kako njegova stranka Kalmetu smatra politički odgovornim za brojne afere u njegovu resoru, poput onih u Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim poštama. ‘Ministar Kalmeta politički je odgovoran za teške kriminalne i koruptivne radnje u cestogradnji, željeznicama i poštanskim uslugama’, poručio je. Jovanović je Kalmetu optužio da je u cestogradnji stvorio koruptivnu spregu između njegovog ministarstva, HAC-a, HC-a, IGH i niz drugih interesnih tvrtki, a koja je poslove u cestogradnji vodila izigravanjem propisa o javnoj nabavi i drugih zakona, namještanjem natječaja, povećanjem cijene, korupcijom. ‘To je klasični primjer dogovorne ekonomije u cestogradnji’, istaknuo je.

Ministar Kalmeta politički je odgovoran za teške kriminalne i koruptivne radnje u cestogradnji, željeznicama i poštanskim uslugama Željko Jovanović Kalmetu je prozvao kao odgovornog za loše poslovanje i sve veće gubitke u HŽ-u, brojne korupcijske afere u toj državnoj tvrtki, ali i za željezničku nesreću kod Kaštela u kojoj je poginulo šest osoba, ‘posljedica koje je korupcija, nepotizam, neodgovornost’. Ministar je tada stavio mandat na raspolaganje zbog zapovjedne odgovornosti, a šest mjeseci kasnije kaže kako zapovjedne odgovornosti nema, naglasio je Jovanović, koji Kalmetu proziva i jer se Hrvatske pošte ‘nalaze u na neizvjesnijem razdoblju u svojoj dugogodišnjoj povijesti’. Tragičnim je ocijenio da Kalmeta, unatoč tomu što je često i argumentirano u posljednji šest godina bio upozoravan na kriminal i korupciju u resoru, a nije reagirao, uživa punu potporu Vlade i HDZ-a.

Obrušili se i na Sanadera

‘Važniji im je mir u stranci, nego borba protiv korupcije i interesa građana’, naglasio je, dodavši da iz Banskih dvora, time što uopće ne razumiju pojam političke odgovornosti, građanima poručuju da nikada ne namjeravaju odgovarati ‘za sve ove afere čiji putevi završavaju u Vladi’. Jovanović se u optužbama obrušio i na bivšeg premijera Ivu Sanadera, za kojega je rekao da je ‘isprepleo mrežu korupcije kao model upravljanja’, te na njegovu nasljednicu Jadranku Kosor, ‘koja je bila Sanaderova desna ruka’. ‘Nakon što je okom i skokom pratila Sanadera, time što čuva Kalmetu premijerka Kosor pokazuje dvostruku odgovornost’, poručio je Jovanović, koji je u jednom trenutku počinio lapsus, 'prekrstivši' u jednom trenutku premijerku Kosor u Pokos

‘Od Jadranke Kosor očekivao sam da kaže: Božidar mi je drag, ali još mi je draža istina’, dodao je Jovanović, ističući kako je u najmanju ruku neodgovorno u Vladi držati ministra poput Kalmete. Jovanovićevo izlaganje u ime SDP-a izazvalo je rekordna 22 ispravka krivog navoda HDZ-ovih zastupnika, koji su isticali da SDP ničim nije argumentirao svoje optužbe na račun Kalmete, te da je riječ o ‘staljinističkoj hajci na HDZ’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene