Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno izvješće

Pročitajte kako je MORH opisao napad na hrvatske vojnike u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zašto je Hrvatska prešutjela napad na hrvatski kontigent u mirovnoj misiji u Afganistanu koji se dogodio još u svibnju 2012.?

Na službenim stranicama Vlade objavljen je dokument u kojem se spominje napad na hrvatsku patrolu u Afganistanu. Naziv dokumenta je :'Izvješće o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga RH u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu od 1. travnja 212. do 31. ožujka 2013.'

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana 3. hrvatski kontigent u Mađarskoj Diljem su svijeta Hrvatski vojnici u mirovnim misijama čestitali građanima Božić i Novu godinu

U dijelu pod nazivom 'Sigurnosna situacija' stoji:

'U svibnju 2012. godine napadnuta je patrola ANA-e u kojoj je sudjelovalo osam pripadnika mentorskog tima s dva motorna vozila. Nakon uništenja improviziranog eksplozivnog sredstva patrola je napadnuta pješačkim oružjem uz uporabu projektila.

ANA je uzvratila vatru i vratila se u prednju operativnu bazu bez gubitaka, a pripadnici Oružanih snaga nisu otvarali vatru.

Združena patrola snaga SAF-a i ANSF-a, u kojoj su sudjelovali pripadnici mentorskog tima 1./3./209. korpusa ANA, napadnuta je u srpnju 2012. godine vatrom iz lakog pješačkog oružja i na nju su ispaljena dva projektila. U napadu nije bilo žrtava ni
materijalne štete.

Pripadnici ostalih sastavnica nisu imali borbenih djelovanja niti su bili izravni cilj napada pobunjenika iako su kampovi u kojima borave u RZ Kabul bili objekt kombiniranih napada pobunjenika.

Osobito je velika pažnja posvećena sigurnosti i zaštiti pripadnika Oružanih snaga te su poduzete sve mjere da se one podignu i zadrže na najvišu moguću razinu. Povećana razina prijetnje koja je stalno bila prisutna u pojedinim operacijama/misijama, nije negativno utjecala na pristup provedbi zadaća od strane pripadnika Oružanih snaga, kao ni na njihov moral. Pripadnici Oružanih snaga su tijekom boravka u operaciji ISAF pokazali iznimnu profesionalnost te su strogo poštivali sve procedure i postupke u vezi primjene mjera sigurnosti i zaštite.'

>> MORH: Hrvatska vojnikinja umalo izgubila šaku na vojnom vozilu u Afganistanu

Evo što je o tom izvješću na današnjoj sjednici Vlade rekao ministar obrane Ante kontromanović.

'Ministarstvo obrane je napravilo grešku zato što je Vladi poslalo u izvješću o ISAF-u da smo imali neki incident u svibnju ove godine. To se nije dogodilo. Mi smo imali neke stvari koje su se dogodile u svibnju 2012. godine, ali to za nas nije incident, zato što NATO praksa izvješćivanja o takvim stvarima kada dođe do ranjavanja ili pogibije. Naše snage nisu ni bile u kontaktu s pripadnicima talibana ili drugih pobunjenika. Gore nisu niti koristili oružje, što se tiče nas tu nije bilo neke posebne stvari. ja moram reći da vojnički posao nije odlazak u cvjećarnicu, oni se obučavaju i pripremaju', rekao je Kotromanović.

Podsjetimo, MORH i državni vrh već su se našli na udaru javnosti kada su tajili informaciju o tri napada na pripadnike HV-a na Golanu u ožujku 2013. u kojima, srećom, nitko nije stradao. Hrvatski su vojnici nakon toga povučeni s Golana. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene