Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za ratni zločin u akciji Medački džep danas je nastavljeno ispitivanjem zaštićene svjedokinje, bivše stanovnice Divosela koja osobno nije vidjela zločine nad civilima ali tvrdi da je očevidac pljačke kuća i odvoženja ili ubijanja stoke.


Bivša stanovnica Divosela koja je zajedno s grupom mještana pobjegla nakon ulaska HV-a 9. rujna 1993. svjedočila je putem video veze s beogradskog suda.

Vezani članci Hrvatska vojska: Ilustracija - 3 Nitko neće u vojnike: Država našla ideju kako privući mlade, a ministar krivca vidi u jednoj osobi Ilustracija Raste ruski bijes zbog smrtonosnog napada na ruske snage: "Ono što se dogodilo u Makijivki je užasno"

Bježeći s grupom žena i jednim muškarcem svjedokinja broj 12 je tijekom noći naišla na skupinu hrvatskih vojnika, koji su, kako tvrdi, na njih ispalili tromblonsku granatu i usmrtili njenu susjedu Milku Bjegović.

Svjedokinja je kazala da se više nije susretala s pripadnicima HV-a, ali da ih je tijekom višednevnog zbijega vidjela kako pljačkaju po kućama i odvoze ili ubijaju stoku.

Tvrdi i da je u više navrata, a posebno drugu ili treću večer nakon napada, čula pucnjavu i jauke ljudi. Kada se 2000. vratila u svoje selo sve kuće su, kaže, bile su uništene i opljačkane.

Iako osobno nije vidjela zločine, svjedokinja kaže da je od obitelji čula da su na prepoznavanju tijela u Korenici vidjeli 12 izmasakriranih i potpuno neprepoznatljivih tijela civila.

Suđenje se nastavlja poslijepodne svjedočenjem Đure Dmitrovića koji će također biti ispitan putem video linka. Kao i u slučaju zaštićene svjedokinje broj 12 njegov će iskaz biti zatvoren za javnost, a predsjednik sudskog vijeća naknadno će ga unijeti u sudski zapisnik.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju