Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaštićena svjedokinja tvrdi da su vojnici HV-a pljačkali kuće i ubijali stoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za ratni zločin u akciji Medački džep danas je nastavljeno ispitivanjem zaštićene svjedokinje, bivše stanovnice Divosela koja osobno nije vidjela zločine nad civilima ali tvrdi da je očevidac pljačke kuća i odvoženja ili ubijanja stoke.

Bivša stanovnica Divosela koja je zajedno s grupom mještana pobjegla nakon ulaska HV-a 9. rujna 1993. svjedočila je putem video veze s beogradskog suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija entuzijazam je izblijedio Razočarenje među ukrajinskim časnicima za regrutaciju: "Jednoga će ih dana njihova djeca pitati što su radili za vrijeme rata" Ilustracija Rat u Ukrajini Rusija mijenja zakon? Udaja za poginule vojnike donosi novac i povlastice

Bježeći s grupom žena i jednim muškarcem svjedokinja broj 12 je tijekom noći naišla na skupinu hrvatskih vojnika, koji su, kako tvrdi, na njih ispalili tromblonsku granatu i usmrtili njenu susjedu Milku Bjegović.

Svjedokinja je kazala da se više nije susretala s pripadnicima HV-a, ali da ih je tijekom višednevnog zbijega vidjela kako pljačkaju po kućama i odvoze ili ubijaju stoku.

Tvrdi i da je u više navrata, a posebno drugu ili treću večer nakon napada, čula pucnjavu i jauke ljudi. Kada se 2000. vratila u svoje selo sve kuće su, kaže, bile su uništene i opljačkane.

Iako osobno nije vidjela zločine, svjedokinja kaže da je od obitelji čula da su na prepoznavanju tijela u Korenici vidjeli 12 izmasakriranih i potpuno neprepoznatljivih tijela civila.

Suđenje se nastavlja poslijepodne svjedočenjem Đure Dmitrovića koji će također biti ispitan putem video linka. Kao i u slučaju zaštićene svjedokinje broj 12 njegov će iskaz biti zatvoren za javnost, a predsjednik sudskog vijeća naknadno će ga unijeti u sudski zapisnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene