S buđenjem turističke sezone, padat će i broj nezaposlenih, a ove godine sezonski radnici za turizam tražit će se kao igla u plastu sijena.


Više radnih mjesta na moru osigurat će i investicije u turizmu. Na burzi rada i danas je najtraženije zanimanje - konobar.

Vezani članci Turisti i koronavirus - 5 Istra bilježi više odlazaka nego dolazaka, u Dalmaciji se razmišlja o podizanju cijena testova na COVID-19, a ministrica turizma poručuje: "Želimo da sezona traje što dulje" Hvar diše turizam - 4 Unatoč koroni sezonom su  zadovoljni: "Prije dva mjeseca svatko bi ovo potpisao!"

Pred Antom Pekasom je još jedna turistička sezona, a posao konobara ne pada mu teško. Rad u turizmu, preporučio bi i drugima. ''Kadra je čak i malo, puno manje nego je potražnja, a čovjek ako je marljiv i hoće raditi, za njega ima mjesta'', kaže Ante.

Mjesta ima, ali ne i radne snage. Nedostaje kvalificiranih, ali i pomoćnih radnika. Među najtraženijim zanimanjima na zavodu za zapošljavanje upravo su ona u sektoru turizma. Najtraženiji su konobari, prodavači i kuhari.

Prošle ih se godine tražilo oko 40 tisuća, a ove će vjerojatno potražnja biti i veća.

''Potreba za sezoncima je puno veća nego inače, 40 novih hotelskih objekata se gradi na Jadranu, što povećava potrebu svih hotelijera'', kaže Filip Benjak iz HUP-a.

Traže kvalificirane ljude, koje sustav ne proizvodi dovoljno - pa ih poslodavci pokušavaju zadržati na sve načine.

''Imamo djelatnike koji se vraćaju, to su stalni sezonci i s njima gradimo odnos dalje, ali potrebe su, kažem, veće'', kaže Benjak.

U ovaj sektor uvesti se može 175 stranih radnika

A veća bi, upozoravaju sindikati, trebala biti i primanja, posebno sezonaca.

''Možda je jedan od najvećih problema daleko niža plaća koju imaju sezonci u turističkom sektoru kod nas, nego u bilo kojoj zapadnoj zemlji, počev od Slovenije, Austrije pa dalje'', rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

U ovaj sektor uvesti se može 175 stranih radnika ove godine. Pa onaj tko radnike za ovo ljeto tek traži, morat će se dobro potruditi.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr